Vágólapra másolva!
2013. szeptember 1-jén indul az előzetes választási regisztráció - jelentette be Lázár János miniszterelnökségi államtitkár. A választás előtt két héttel zárul a regisztráció. Változnak a kampányolás szabályai is: több pénzt kapnak majd a képviselők, de az egésszel el kell majd számolniuk. Cégektől nem lehet majd elfogadni kampánytámogatást.
Vágólapra másolva!

Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn. Jövő augusztusban minden magyar állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arról, hogy döntse el, akar-e szavazni vagy sem, ha igen, hogyan akar részt venni a voksolásban - személyesen vagy levélben -, hol akar szavazni - határon belül vagy azon kívül -, majd ezt a dokumentumot visszaküldi. Ezt követően, 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, ami a választást megelőző második hétig tart majd. November-december körül mindenki kap egy visszajelzést arról, hogy felírták-e, azaz szavazhat-e, akik nem regisztrálták magukat, azokat figyelmeztetik.

Lázár szerint a 2014-es választáson nem lesz kampánycsend, továbbá átalakul a kampányfinanszírozás rendszere, és a kampányeszközök is korlátozottabbak lehetnek a jelenleginél. A kampánykiadások nagy részét az állam fogja biztosítani: a tervek szerint minden jelölt a jelenleginél magasabb összegű - az egymillió forintot is meghaladó - hozzájárulást kap majd, amellyel a választások után tételesen el kell számolnia, és ennek szankcionálása bekerül a büntető törvénykönyvbe. Egyéb támogatást csak magánszemélyektől lehet majd elfogadni, de az várhatóan a költségeknek maximum az egyharmadát teheti majd ki.

Az elképzelések között szerepel a kampányeszközök korlátozása is, felmerülhetnek például kereskedelmi hirdetési tilalmak, a közmédiában pedig ingyenes felületek biztosíthatók. A megszűnő ajánlószelvény-gyűjtés helyett a jelöltté válás módjára szóba jöhet az a nemzetközi minta, amely szerint aki már tagja a parlamentnek, annak semmilyen ajánlásra nincs szüksége, aki pedig nem, annak száz aláírást kell összegyűjtenie - mondta Lázár.

A kormánypártok ősszel tervezik elfogadni a választási eljárás részletes szabályait rendező törvényt. A Fidesz és a KDNP szeretné bevezetni az előzetes regisztrációt, azaz a következő választáson csak azok vehetnének részt, akik előre jelzik ezt a szándékukat. A terv kemény vitákat váltott ki a kormánypárti frakciókban is, az ellenkezőket végül azzal nyugtatták meg, hogy a törvényjavaslatban várhatóan több hónapot hagynak majd a feliratkozáshoz.