Nagyon fáj a parlament kegyelme az LMP-seknek

Vágólapra másolva!
A strasbourgi bírósághoz fordulnak azok az LMP-sek, akiknek akaratuk ellenére adott közkegyelmet a parlament tavaly decemberben. Az LMP-s képviselők és aktivisták elzárták a parlament parkolóját, és ezért vitték el őket a rendőrök. A parlament azonban a kegyelem megadásával úgy bélyegezte őket bűnösnek, hogy bíróság még nem is mondta ki ezt.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak panasszal azok az LMP-s aktivisták és politikusok, akik tavaly december 23-án az Országház parkolójának kijáratai előtt leláncolták magukat. A panaszosok azt kifogásolják, hogy miután rendőrök vitték el őket a helyszínről, a parlament külön törvényben adott nekik közkegyelmet.

Az LMP-sek ellen a kegyelem kihirdetése előtt személyi szabadság megsértésének gyanújával indult büntetőeljárás. Ők azonban azt állítják, hogy tettük a véleménynyilvánítás keretei között maradt, és mivel a Parlament gyalogos megközelítésében és elhagyásában senkit nem akadályoztak, bűncselekményt nem követtek el.

Jogerős bírósági döntés azonban az ügyükben már biztosan nem születik, mivel az Országgyűlés eljárási kegyelmet gyakorolt a tiltakozókkal szemben. Az érintettek már akkor jelezték, hogy nem kérnek a kegyelemből, de a parlamenti többség megszavazta nekik. A kegyelemről szóló törvény ráadásul három helyen is azt állítja, hogy az LMP-sek bűncselekményt követtek el, noha bűnösségüket a bíróság nem mondta ki.

A tiltakozók szerint ezért az ügyükben hozott közkegyelmi törvény sérti alkotmányos és emberi jogaikat. A múlt héten tizenegyen alkotmányjogi panaszt tettek, hétfőn pedig a strasbourgi bírósághoz fordultak. Jogi képviseletüket a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért látja el - áll a Magyar Helsinki Bizottság által kiadott hétfői közleményben.