Nem hagyhatná el Budapestet Biszku

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság Biszku Béla számára, vagyis a háborús bűntettekkel gyanúsított férfi nem mehet Budapesten kívülre. Az ügyészség házi őrizetet szeretne elérni.
Vágólapra másolva!

Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság Biszku Béla ügyében, akit az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt vettek őrizetbe hétfőn.

Zámbó Gyula, Biszku Béla ügyvédje azt mondta, a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítélete értelmében Biszku Béla engedély nélkül nem hagyhatja el Budapest területét. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség és Biszku Béla is megfellebbezte.

Az ügyészség házi őrizet elrendelését kezdeményezte. A végső döntést, nagyjából egy héten belül, a Fővárosi Törvényszék mondja ki - mondta az ügyvéd.

"A bíróság a cselekmény tárgyi súlyára tekintettel szükségesnek, de elegendőnek tartotta a lakhelyelhagyási tilalom elrendelését, amellyel a gyanúsított eljárási cselekményeknél való jelenléte kellő módon biztosítható" - írta Póta Péter bírósági szóvivő.

Biszku Bélát hétfőn reggel vették őrizetbe - erről bővebben itt olvashat.

Fidesz hétfői közleményében üdvözölte, hogy a Fővárosi Főügyészség több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg Biszku Bélát, egyúttal hangsúlyozta: hasonló esetekben a jelentős időmúlás és a gyanúsítottak kora, illetve egészségi állapota csak enyhítő körülményként vehetők figyelembe.