Vágólapra másolva!
Küldött levelet a múltba, lecsapott filmesek fegyvereire, többtucatnyian vonultak ki, hogy felvágjanak egy rácsot - a 2010 óta működő Terrorelhárítási Központ zord kinézetű emberei több látványos akcióval is melléfogtak már. Szerdán a Budapesti Műszaki Egyetem egyik épületét szállták meg egy karateruhás, játék fegyveres egyetemista miatt. Összeszedtük a TEK legnagyobb melléfogásait.
Vágólapra másolva!

A Terrorelhárítási Központ (TEK) legújabb akciójának a célpontja a budapesti Műszaki Egyetem volt, ahová a szervezet kommandósai arra a hírre vonultak ki, hogy az egyik előadáson valaki fegyvert rántott. Később kiderült, hogy egy gólyák által készített filmet forgató, karateruhás diák pakolt csak ki néhány játék fegyvert. A békés diákot a kommandósok leteperték az előadóban, amikor elfogták. Hajdu János, a TEK vezetője azt mondta, nem volt lehetőségük a bejelentés komolyságának a mérlegelésére.

A 2010 óta működő Terrorelhárítási Központ a fennállása óta számos akcióval bekerült a hírekbe, és a szervezet vezetője, Hajdu János, a Fidesz volt biztonsági főnöke és Orbán Viktor egykori személyes testőre is szintén több szalagcímet kiérdemelt a megszólalásaival. Számba vettük a TEK elmúlt két évének legemlékezetesebb történeteit.

Hollywoodi díszletekben

A szemtanúk szerint nem túl látványos, de filmszerű akciót hajtott végre a TEK tavaly októberben egy vecsési raktárban, ahol lefoglalta a Brad Pitt amerikai színész új filmjének magyarországi forgatásához küldött fegyvereket. A terrorelhárítók nem árulták el, honnan szerezték a fülest, az akció viszont felbosszantotta Brad Pittet. A fegyverszállítmányt fogadó szállítmányozási cég vezetője szerint a terrorelhárítók közel fél napig leltározták az árut. Amikor az [origo] arról érdeklődött, hogy hogyan jutott a TEK a fegyverek lefoglalásához vezető információhoz, a TEK sajtósa azt mondta, erről nem árulhat el részleteket. "Ez a sikerünk titka. Ha bármit elmondanánk róla, lehet, hogy holnap már nem lennénk" - mondta Szentendrei Angéla. A Nemzeti Nyomozó Iroda végül bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a fegyverek miatt.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Világháborús fegyverarzenál

A TEK emberei az idén áprilisban egy közelebbről meg nem nevezett füles nyomán vonultak ki nagy erőkkel egy isaszegi házhoz. A TEK még aznap sajtótájékoztatót tartott a sikeres akcióról, és közölték, hogy egy körülbelül harminc-negyven fegyverből álló fegyverarzenált számoltak fel. A terrorelhárítók figyelmét azért keltette fel az információ, mert Isaszeg közel volt az EU-elnökség programjainak helyet adó Gödöllőhöz. Később kiderült, hogy a meggyanúsított férfi nem is tudta hová tenni a TEK által használt "illegális fegyverkereskedő-hálózat" fogalmát, ő ugyanis második világháborús fegyvereket gyűjtött, és azokat is csak hatástalanítva. A 35 éves férfi ügyvédje szerint a TEK terrorcselekmény előkészületeiről is beszélt, de végül az előzetes letartóztatás helyett csak a házi őrizetét rendelték el, három hét múlva pedig ezt is megszüntették, indoklás nélkül.

Az elvarratlan szíriai szál

A Terrorelhárítási Központ május elején nagy hírverés közepette utazott ki Szíriába, hogy megtaláljon két elrabolt magyart. Az akció részleteit titokban tartották, és arról sem adtak hírt, hogy mire jutottak. A TEK embereinek már azzal is gondjaik voltak, hogy bejussanak az országba, mivel először nem kaptak vízumot. Hogy ezek után mit csinált a TEK Szíriában, arról nem érkeztek hírek. A Miniszterelnökség szerint a TEK azóta is azon dolgozik, hogy a két magyar mielőbb kiszabaduljon. "A mentőakció valóban az előzetesen vártnál több időt vesz igénybe" - válaszolta érdeklődésünkre a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kevesebb jobb

Sikeres szíriai akcióról számolhatott be azonban a TEK augusztusban, amikor a várost néző rendőröket hozták haza elrablóik fogságából. A Külügyminisztériumot is zavarba hozó akció sok részletét továbbra is homály fedi. Ezt az állapotot Hajdu János, a TEK főigazgatója úgy próbálta meg fenntartani, hogy a sajtótájékoztató közepén odasúgta az egyik kiszabadított magyar túsznak, hogy "mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni".

Levél a múltba

A TEK vezetője, Hajdu János maga járt közben annak érdekében, hogy a Szent Korona Rádió internetes oldaláról távolítsák el a TEK egyik munkatársának a fotóját. Levelét az impresszumban szereplő főszerkesztőnek, Ostenburg-Morawek Gyulának címezte, és sem neki, sem a munkatársainak nem esett le, hogy egy történelmi személlyel van dolguk, mint ahogyan az sem, hogy az impresszumban is a letűnt korok emberei találhatók Marcus Aureliustól Zrínyi Miklóson át Dobó Istvánig. Hajdu levelének címzettje, Ostenburg-Morawek Gyula egyébként 1932-ben alapította meg a Magyar Országos Fasiszta Pártot.

Fotó: Mudra László [origo]

A kulcsi fogás

Maga a TEK is elismerte, hogy nem szokványos eljárást követett, amikor a négy ember megölésével gyanúsított kulcsi férfit megmutatta az újságíróknak. A TEK emberei másfél órával az elfogása után a kulcsi sportpályán ültették át egyik autóból a másikba a férfit, akit annak ellenére mutogattak, hogy komoly sérüléseket szerzett, és kórházi ellátásra szorult.

A Terrorelhárítási Központ a megalakulása óta több tucat, videofelvételeken is megörökített akcióban hárította el az ország lakóira leselkedő veszélyeket. Legutóbb augusztus végén felhevült gázpalackokat hatástalanítottak egy tűzben, előtte egy önveszélyes, a lakásába vágószerszámokkal bezárkózott férfit mentettek meg saját magától. Tavasszal nagyszabású akcióban kéttucat embert fogtak el a VIII. kerületben kábítószerrel való visszaélés miatt, de végül csak két ember ellen indítottak eljárást.