Karateruhás diákra vetődtek rá a kommandósok

Vágólapra másolva!
Lezárták a Műszaki Egyetem egyik épületét a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai, miután egy előadáson valaki fegyvert rántott. Rengeteg rendőr vonult ki, egy utcát lezártak, de kiderült, hogy egy gólyák által készített filmet forgató, karateruhás diák pakolt csak ki néhány játék fegyvert. Épp a DNS-szintézisről volt szó, amikor megjelentek a kommandósok. Utána visszaengedték a diákokat az épületbe.
Vágólapra másolva!

Egy fegyveres miatt zárták le a Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karának CH épületét, a diákokat kiterelték - közölte a rendőrség az [origo]-val. A rendőrök nagy erővel vonultak ki a helyszínre.

Az [origo] tudósítója beszélt olyan diákokkal, akik azon az előadáson voltak, amelyikről elvitték a férfit. A diákok szerint társuk egy gólyafilm forgatásáról érkezett meg kicsit késve az órára, karateruhában volt, egy lézerkard és egy jól láthatóan játék pisztoly volt nála. A diák beült a több száz fős előadóba, kitette maga elé a fegyvereket, és hallgatta a DNS-szintézisről szóló biokémia-előadást. Az óra végén megjelentek a TEK kommandósai, beszéltek a tanárral, majd elvezették a diákot. A diákok akkor tudták meg, hogy addigra az egész épületet lezárták, és mindenkit kitereltek.


szólj hozzá: Játékpisztolyos gólyára csaptott le a TEK

"Bent ültünk, éppen vége volt az órának, amikor bejöttek rohamosztagosok, pajzzsal, fegyverekkel, és mondták, hogy üljünk le, majd elvitték a srácot" - mondta az [origo]-nak egy másodéves lány, aki bent volt az előadáson. Azt mondta, hogy a srác karateruhában volt, és egy játék pisztoly volt nála, de sem neki, sem a bent ülő, mintegy 150 diák egy részének fel sem tűnt a ruházata. Azt mondta, az óra zavartalanul folyt. "A szaktársam volt, de fogalmunk sincs, hogy mit akart. Normális, átlagos srác, vidám, vékony, nyugodt" - jellemezte az őrizetbe vett fiút. Négy-öt fegyveres jött be a fiúért, többen civilbe öltözve.

A rendőrség nem sokkal később közölte, hogy garázdaság miatt eljárást indít az egyetemi hallgatóval szemben. Miután a férfit az előadóban elfogták a terrorelhárítók, a kerületi kapitányságra előállították, és gyanúsítottként hallgatják ki. A rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel - mondta Bényi Mónika, a BRFK szóvivője.

Kiürítették az épületet

A rendőrök megjelenése után az épületet kiürítették, egy utcát lezártak. Az előadásra négy-öt fegyveres rendőr ment be, az utcán több tucat lehetett. "Nagyon izgulunk, remélem, minden baj nélkül megússzuk" - közölte a rendőrök megjelenése után a dékáni hivatal munkatársa. Az [origo] tudósítója szerint az épületből kiterelt diákok a Gellért téren tolongtak. Az épület Gellért tér és Budafoki út felőli bejárata is le volt zárva. A rendőrök a Budafoki út felől mentek be az egyetemre, a TEK terepjárói és több mentő is ott áll az épületnél.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kép a játék pisztolyról - további képek a fotóra kattinva!

A Gellért téren álldogáló diákok azt mondták tudósítónknak, hogy egy rendőr körbejárta a termeket, és mindenkit kiküldött az épületből. Annyit hallottak, hogy az egyik teremben valaki fegyverrel fenyegetőzött, de azt is hallották, hogy csak játék pisztoly volt nála.

Délután háromnegyed egy körül a rendőrség megnyitotta az addig lezárt Budafoki utat. Előtte sajtótájékoztatót tartott Hajdu János, a TEK vezetője és Pokol György, a BME Vegyészmérnöki Karjának dékánja. Hajdu János elmondta, hogy a TEK két hallgatótól kapott bejelentést arról, hogy egy diák fegyverrel ül az órán. A TEK nagyon gyorsan reagált a bejelentésre - Hajdu szerint körülbelül 6 perc alatt kiértek - , kivonultak az egyetemhez, és a rendőrség lezárta az épületet. Az [origo] tudósítója megkérdezte Hajdutól, tudták-e mérlegelni a bejelentés komolyságát, mire Hajdu azt mondta, hogy erre nem volt lehetőségük, mert ha véletlenül éles fegyver lett volna a diáknál, annak beláthatatlan következményei lehettek volna. Hajdu újságírói kérdésre azt is elismerte, hogy a békés diákot a kommandósok leteperték az előadóban, amikor elfogták. Szerinte erre azért volt szükség, mert nem tudták, hogy éles fegyver van-e nála.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hajdu János golyóálló mellényben nyilatkozik a sajtónak - további képek a fotóra kattinva!

Pokol György dékán szerint az elfogott diák elsősorban a saját életét veszélyeztette, mert akár le is lőhették volna a kommandósok. A dékán az újságíróknak azt mondta, a diákot akár ki is csaphatják az egyetemről, de ez attól függ, hogy milyen jogi kategóriába esik majd a tette. Megjegyezte azt is, elvárható, hogy egy diák hallgatói viszonyához méltóan viselkedjen.

Mit csinál a TEK?

A Terrorelhárítási Központot (TEK) 2010 őszén hozta létre a kormány. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy "egy fejlett és erős országhoz ma már elengedhetetlen a jól szervezett, jól felszerelt és kiválóan kiképzett emberekből álló, önálló terrorelhárítási központ". A terrorelhárítók illetékessége az ország egész területére kiterjed, ők lendülnek akcióba például terrorcselekmény, emberrablás esetén, vagy ha bűnözők "légi járművet, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési járművet" kerítenek hatalmukba.

A terrorelhárítás ezenkívül bizonyos elfogásokat hajt végre, vagyis miután a rendőrség kinyomoz egy bűncselekményt, ők fogják el a fegyveres, illetve az ön- vagy közveszélyes gyanúsítottat. A Terrorelhárítási Központ feladata az is, hogy elemezze és értékelje "az ország terrorfenyegetettségének helyzetét", és innen irányítják a "terrorcselekmények elhárítását végző szervek" munkáját. A központ emberei védik az államfőt és a miniszterelnököt is, a TEK vezetője pedig Hajdu János, a Fidesz volt biztonsági főnöke, Orbán Viktor egykori személyes testőre.