Külügyminisztert és államtitkárt faggatnak a baltás gyilkosról

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter és Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár is jelen lesz a parlament külügyi bizottságának szerdai ülésén, ahol többek között az azeri baltás gyilkos kiadatásáról lesz szó. Az MSZP-s tagok a sokat kritizált lépést elítélő határozatot terjesztettek elő.
Vágólapra másolva!

Az azeri baltás gyilkos kiadatásáról tanácskozik szerdán a parlament külügyi bizottsága. Az ülésen részt vesz Martonyi János külügyminiszter és Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár is. A bizottság MSZP-s tagjai a kiadatást elítélő határozati javaslatot terjesztettek elő.

Ramil Safarov azerbajdzsáni katonatiszt egy NATO által szervezett képzési programon vett részt Magyarországon, és 2004-ben baltával megölte egyik örmény tiszttársát. Ezért 2007-ben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de Magyarország augusztus végén átadta Azerbajdzsánnak. Hazaérkezése után Safarov azonnal elnöki kegyelmet kapott, szabadlábra került, előléptették, és nemzeti hősnek kijáró ünneplésben volt része. A lépés miatt Örményország augusztus végén bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Mint az [origo] kedden megírta, a kiadatásról Orbán Viktor döntött, miközben tisztában volt vele, hogy döntése diplomáciai vihart fog kavarni. Orbán a nap folyamán maga is elismerte, hogy ő mondta ki a döntést, és számoltak a lépés következményeivel.

A kiadatásról, illetve az azeri-örmény konfliktusról szóló korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja.