Vágólapra másolva!
Elvesztheti államtitkári pozícióját az Index.hu szerint Czene Attila. Az olimpiai bajnok úszó után Simicskó István lehet a sportért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Napokon belül meneszthetik a kormány sportért felelős államtitkárát, Czene Attilát - írja szerdán az Index.hu, a hírportál szerint az olimpiai bajnok utóda az Emberi Erőforrások Minisztériumában Simicskó István lehet. Simicskó jelenleg a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, ezért a HM-ben is új államtitkárt keresnek.

Czene Attila 2010-ben kapott bizalmat Orbán Viktor miniszterelnöktől a sportpolitikai területen. Kiválasztásában akkor szerepet játszott, hogy ismert sportolót, emblematikus figurát kerestek a sportos feladatkörre - írja az Index.hu.

Czene az államigazgatási karrierjét annak köszönhette az Index.hu szerint, hogy közeli kapcsolatban állt Schmitt Pállal, aki a kormányváltás után még házelnökként átvette a sportpolitika valódi irányítását. A lap szerint Czene államtitkári rangja ellenére lényegében minden fontos ügyben önállótlanul, Schmitt Pál véleményét kikérve döntött, a miniszteri értekezletekre pedig szinte egyáltalán el sem járt.

Az Index.hu szerint Czenével a tavaszi kormányátalakítás során csúcsminiszterré kinevezett Balog Zoltán már hosszabb ideje elégedetlen volt, ám a sportterület hivatalos vezetésén a londoni olimpiai előtt nem akartak változtatni, de azóta megkezdődött az utódkeresés.

A tárgyalások három jelölttel, Szekeres Pál többszörös aranyérmes paralimpikonnal, Szabó László volt MTVA kommunikációs igazgatóval és Simicskó István HM-es parlamenti államtitkárral folytak. A beszélgetések tényét a jelöltek közül többen megerősítették, de nyilatkozni egyikük sem akart - írja az Index.

Az Index.hu szerint már Simicskó István utódját is keresik. Az államtitkári posztra állítólag nagy esélye van Kocsis Máténak, a VIII. kerületi polgármesternek, aki eddig az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként tevékenykedett.

Az [origo]-nak Kocsis Máté azt mondta, hogy "szóba se került, hogy államtitkár leszek, nem is keresett meg senki ezzel kapcsolatban". Hozzátette, hogy nem tud arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter új honvédelmi államtitkárt keresne.