Hat év a bankokat átverő férfinak

Vágólapra másolva!
Közel 90 millió forintos kárt okozott több banknak egy férfi, aki cége nevében hitelt vett föl, de nem fizette vissza. A férfi a pénzen gépeket és járműveket vett, amelyek eltűntek.
Vágólapra másolva!

Jogerősen hat év börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a cégvezetőt, aki pénzintézeteket megtévesztve csaknem 90 millió forintos kárt okozott. A jelenleg 35 esztendős Kovács Gábor Ferenc 2005 augusztusában egy üzlettársával építőipari céget alapított Szegeden. A vállalkozást a vádlott irányította. Három évvel később a cégnek értékesítési problémái adódtak, nehezen találtak vevőt az általuk épített társasházi lakásokra. A férfi ennek ellenére 24,2 millió forintos folyószámlahitel-szerződést kötött az OTP-vel.

A hitelt 2009 májusának végéig kellett volna visszafizetni, de a vádlott, bár a hitelkeretet felhasználta, a törlesztését nem kezdte meg, sem a kölcsönt, sem annak kamatát nem fizette vissza. A pénzt járművek lízingeléséhez szükséges önerő biztosítására használta fel. Az ítélet szerint a vádlottnak már a hitelszerződés megkötésekor sem állt szándékában a hitel visszafizetése. A kárból a Hitel Garantiqa Zrt. készfizető kezessége révén 20,8 millió forint, míg a követelés értékesítésével 591 ezer forint megtérült.

A vádlott építőipari gépet, haszongépjárműveket lízingelt - összességében több tízmillió forint értékben - úgy, hogy az önerőként kért összeget befizette, vállalta a lízingdíjak pontos törlesztését, kötelezettségének azonban csak 2008 decemberéig tett eleget. Az ING Magyarország Zrt.-nek ezzel mintegy 59 millió forint kárt okozott. A kár nem térült meg, a járművek nem kerültek elő, mert azokat a vádlott Romániába, ismeretlen helyre szállította.

A férfi egy Audi A4-est is lízingelt a Lombard Zrt.-től, a részleteket azonban ebben az esetben sem fizette, és az autónak is nyoma veszett. A vádlott 2009 márciusában egy ismeretlennek értékesítette az építőipari céget, utóbb kiderült, hogy a vevő személyes adataival visszaéltek.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit, jogerősen hat év börtönre ítélte, és öt évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A bíróság kimondta: a vádlott köteles megfizetni az OTP Bank Nyrt.-nek kártérítésként 2,84 millió, a Lombard Lízing Zrt.-nek 4,14 millió forintot és annak kamatait.