Üdülőövezet marad a Római-part

Vágólapra másolva!
Az önkormányzat nem támogatja, hogy a Római-partra tervezett gát megépülése után újabb lakóházak épüljenek a parton.
Vágólapra másolva!

Nem támogatta az óbudai képviselő-testület csütörtöki ülésén, hogy a Római-partot lakóövezetté sorolják, és újabb lakóépületek épüljenek a gát megépítése után. Az önkormányzat közleménye szerint a képviselők az üdülőövezet fenntartása mellett foglaltak állást, a parton a szabadidős és sporttevékenységeket, a vendéglátást és az idegenforgalmat erősítik tovább.

A dokumentum leszögezi, hogy "a 2014-re ígért mobil gát nem jelentheti a partszakaszon történő lakóépületek felépítésének bátorítását", nem támogatja a terület átminősítését, és nem változtat az üdülőingatlanokkal összefüggésben kialakított helyi adóztatási gyakorlaton.

Az állásfoglalás szerint a mintegy 3,1 kilométer hosszú gát nem a megemelt földterületre épült lakóparki ingatlanokat védi, sokkal inkább azokra van tekintettel, akik még a múlt század elején szereztek jogszerűen lakhatási engedélyt. A közlemény ismertette, hogy a fővédvonal kiegészítéseként megépíteni tervezett nyári, időszakos mobil gát egyrészt a Nánási út-Királyok útja vonalában húzódó fővédvonal megerősítését, és így a csillaghegyi lakosság és a Pók utcai lakótelep fokozott árvízvédelmét biztosíthatja, másrészt a Római-parton a sport-, turisztikai és rekreációs célú jövőbeni fejlesztések védelmét.

Az önkormányzat jelezte: mindezek figyelembevétele mellett támogatja a Fővárosi Közgyűlés Római-partot érintő és fejlesztési döntéseit. Emellett arra kérték a fővárosi önkormányzatot, hogy a mobil gát megépítése esetén érvényesítsék az ingatlanok értékének növekményét.

Az árvízvédelmi mű tervezéséről szóló szerződést augusztus végén írta alá a főváros és a tervező cég. A beruházás előreláthatólag 2014 második felében készül el.

A Római-parton épülő gátról szóló riportunkat itt olvashatja.