Nem rúgták ki a Portik-ügy nyomozóját

Vágólapra másolva!
Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint nem kellett távoznia a Portik Tamás elleni emberölési kísérlet ügyében nyomozó tisztnek. Korábban a Hvg.hu írtan azt, hogy a főnyomozót menesztették.
Vágólapra másolva!

Cáfolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Portik Tamás-ügy főnyomozójának menesztéséről szóló híreket. A Hvg.hu pénteken írt arról, hogy a kilencvenes években olajszőkítéssel foglalkozó Energol Rt. egyik vezetője, Portik ellen most emberölési ügyekkel kapcsolatban vizsgálódó rendőrök vezetőjét azt követően menesztették, hogy közölte a gyanút a férfival. A lap azt írta, mivel a nyomozást nem egy ember, hanem egy csoport folytatja, az eljárás nem akad meg, de a Hvg.hu által megkérdezett rendőrök szerint "furcsa a leváltás, az meg még inkább, hogy az illetőnek a rendőrségről is távoznia kell".

Az ORFK péntek este a rendőrség honlapjára feltett közleményében azt írta: a cikk állításával szemben a P. Tamás és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás vezetőjének nem kellett távoznia a rendőrségtől.

Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. A férfi előzetes letartóztatását július 15-én rendelték el a Fővárosi Főügyészség indítványára, amely az NNI előterjesztése alapján született. Az NNI akkor azt közölte: a Terrorelhárítási Központ öt embert fogott el több budapesti és vidéki helyszínen, összehangolt akció keretében. Portik Tamás mellett F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását is elrendelték.

Bánáti Kristóf, Portik ügyvédje ezután a Hír TV-nek azt mondta: két gyanúsítást közöltek védencével. Egyrészt felbujtóként gyanúsították meg az Aranykéz utcában 1998-ban megölt - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly meggyilkolásával, másrészt pedig Prisztás József 1996-os meggyilkolásával kapcsolatban. Hozzátette: ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást.

Portik Tamást azóta Seres Zoltán és a vele utazó olasz férfi 1999-es megölésének az ügyével kapcsolatban is felbujtással gyanúsítják.