Százezer hölgy megfordította a Fideszt

Vágólapra másolva!
Hétfőn még lemosta a parlamenti napirendről a témát, péntekre azonban meggondolta magát a Fidesz frakciója, és mégis támogatja, hogy önálló bűncselekmény legyen a családon, kapcsolaton belüli erőszak. A fideszes képviselőnők fellázadtak a párt ellenállása miatt, elmentek Orbán Viktorhoz is. Rogán Antal szerint százezer asszony nem tévedhet.
Vágólapra másolva!

"Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. Meghajlok a hölgyek akarata előtt" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken délután, amikor bejelentette, hogy a párt több női képviselőjének - és feleségének - kérésére a Fidesz, korábbi álláspontját megváltoztatva, mégis támogatni fogja a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést. Az országos népi kezdeményezés parlamenti elfogadása után a kormánynak ki kell dolgoznia és a parlament elé kell terjesztenie egy olyan javaslatot, amely a büntető törvénykönyv részévé teszi a családon belüli erőszakot.

A javaslatnak a nők és a gyermekek elleni, az együttélésben elkövetett erőszakról kell szólnia - mondta Rogán (a frakcióvezető arról nem beszélt, hogy a feleségük által megvert férfiakkal foglalkozik-e majd a javaslat, de feltételezhetően igen). Rogán azt is javasolta a Fidesz női tagozatának, hogy keressék meg Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert annak érdekében, hogy a büntetés mellett a megelőzésre is felhívják a figyelmet.

A parlament keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy a családon belüli erőszak bekerüljön a büntető törvénykönyvbe. A javaslattevő civil szervezetek hiába gyűjtöttek össze több mint százezer aláírást, a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti tagjai leszavazták a javaslatot, és a vitában felszólaló fideszesek szerint semmi szükség arra, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen, mert a Btk. az erőszak minden formáját bünteti így is. Varga István fideszes képviselő azt javasolta a probléma megoldására, hogy a nők menjenek el szülni. Kijelentése miatt több száz civil tiltakozott a parlament előtt. Varga később az [origo]-nak azt mondta, az emancipáció híve.

Kapcsolaton belüli erőszak

"Ha a rádióban hallottam volna Varga István felszólalását, azt mondtam volna, hogy na, ne" - mondta Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes képviselő az [origo]-nak, hogy miért fogtak össze női párttársaival. A hétfői parlamenti vita után Varga István felszólalásra reagálva a Fidesz négy képviselője - Rónaszékiné Keresztes Monika, Bábiné Szottfried Gabriella, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Ékes Ilona - időpontot kértek a frakcióvezetőtől és a miniszterelnöktől. "Mindenki, aki egészséges önértékeléssel bír, elvárja, hogy tisztelettel beszéljenek róla. Mi a kölcsönös tisztelet jegyében fordultunk a miniszterelnökhöz és a Fidesz frakcióvezetőjéhez is" - mondta.

A pénteki sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, arra kérték Orbán Viktort, álljon elő a kormány egy olyan stratégiával, amely alkalmas a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak megfékezésére. Orbán Viktor arra kérte a hozzá forduló nőket, hogy ők szólaljanak fel az ügyben. "Ő is családapa, ő is férj, az ő családjában is kölcsönös a tisztelet" - mondta a miniszterelnökről Rónaszékiné.

A Fidesz támogatni fogja, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállásként bekerüljön a büntető törvénykönyvbe - mondta az [origo]-nak Ékes Ilona, hozzátéve, hogy várhatóan a jövő héten új törvénytervezetet nyújtanak be erről. "Valószínűleg más lesz a javaslat neve, de tartalmilag a kapcsolaton belüli erőszakról fog szólni" - mondta. Szerinte a családon belüli erőszak problémája nem fog megszűnni egy törvénytől, "nagyszabású kampányokra lesz szükség, hogy erre felhívjuk a figyelmet".

Minden benne van a Btk.-ban

Az alkotmányügyi bizottság fideszes tagja, Gruber Attila az [origo]-nak azt mondta: ő eddig sem ellenezte a népi kezdeményezést. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a Fidesz véleményének megváltozását, azt mondta: nem tud erre pontosan válaszolni, két napig külföldön volt, de személyes véleménye szerint a szakmai szempontok felülírása helyett a civil szervezetek felé irányuló gesztus állhat a háttérben. "Azt jelezzük, hogy nem kételkedünk a családon belüli erőszak létezésében" - mondta.

Nem a szándékkal volt gond, eddig sem volt kérdés, hogy a népi kezdeményezésben megfogalmazott céllal egyetértenek - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely, az alkotmányügyi bizottság másik fideszes tagja. Szerinte a mostani javaslattal az volt a gond, hogy a korábbi, az együtt élők közti lelki bántalmazást kezelni próbáló, szerinte rossz kezdeményezést ismételte volna meg.

A témával foglalkozó civil szervezetek szerint Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, a témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. Jogvédő szervezetek tavasszal már elérték, hogy a kormány vegye be az azóta már elfogadott, jövőre hatályba lépő új Btk. tervezetébe az "együtt élők közti lelki bántalmazás" elnevezésű bűncselekményt. Bár ezt a javaslat vitájának elején Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is jelentős eredménynek értékelte, a javaslat vitája során végül kihúzták a szövegből. A kormánypárti képviselők szerint azért, mert a szövegből nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi számított volna bűncselekménynek.