Orbán Schröder és Hitler közé állhatna a tornasorban

Vágólapra másolva!
Magasságuk alapján bemutatva közöl listát a Guardian korábbi és aktív politikusokról. A lista szerint a magyar miniszterelnök jóval alacsonyabb, mint Charles de Gaulle vagy akár Obama, de magasabb, mint Hitler vagy Putyin.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyanolyan magas, mint Gerhard Schröder korábbi német kancellár - a Guardian oldalán található adatbázis szerint. A lista mai és korábbi, akár történelmi politikai vezetőket mutat be magasságuk alapján.

A listán szereplő politikusok közül Charles de Gaulle, az ötödik francia köztársaság első elnöke a legmagasabb a maga 196 centiméterével. A második helyre hárman is felkerültek 193 centivel: Helmut Kohl német exkancellár, Robert Gascoyne-Cecil, a viktoriánus Nagy-Britannia 13 évig kormányzó miniszterelnöke és Abraham Lincoln amerikai exelnök.

Fidel Castro kubai diktátor 190 centivel, Jacques Chirac francia exelnök 189 centivel, Szaddam Huszein kivégzett iraki diktátor 188 centivel vagy Borisz Jelcin korábbi orosz elnök 187 centivel szintén az élbolyba került.

A jelenleg hatalomban lévő államférfiak közül senki nem került az első tízbe. David Cameron brit miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök 185 centi magasak. Orbán náluk ugyan nem, de több nagyhatalom vezetőjénél is magasabb, például Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök 170 centiméter magasak.

Németország kormányfői tisztségét a Forbes magazin által legbefolyásosabb nőnek választott Angela Merkel tölti be, ő az adatbázis szerint 165 centiméter magas. Ezzel pont két centiméterrel nőtt magasabbra, mint II. Erzsébet brit uralkodó.

A történelem hírhedt diktátorai alacsonyabbak Orbánnál. Adolf Hitler náci vezér 173, Benito Mussolini fasiszta vezető 169, Sztálin és Lenin szovjet vezetők 165 centi magasak voltak. Napóleon 168 centi magasra nőtt. A listán Benito Juárez, Mexikó 19. századi elnöke és egyik leghíresebb reformere a legkisebb 137 centijével.

Forrás: Miniszterelnökség/Burger Barna
Orbán és Obama egy NATO-értekezleten