A Fidesz fejesei elé kerül a választási törvény

Vágólapra másolva!
Hétfőn a Fidesz elnöksége is elvégzi az utolsó simításokat Lázár János törvényjavaslatán, amely átszabná a választási rendszert. A javaslatot Lázár valószínűleg azonnal be is nyújtja a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn hagyja jóvá a Fidesz elnöksége a választási eljárást átalakító törvényjavaslat tervezetét - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a párt vezetői már csak az ajánlószelvények megszüntetésének mikéntjéről vitatkoznak, de a hétfői elnökségi ülésen erről is döntés születhet.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a tervek szerint a hétfői a parlamenti ülésen be is nyújtaná a törvényjavaslatot. Lázár a Fidesz-KDNP szeptember elején tartott sárvári frakcióülésén jelentette be, hogy a most hétfői ülésen egyéni képviselői indítványként fogja benyújtani a tervét, a Magyar Nemzet szerint ezt véglegesíti most a pártvezetés.

Az új választási rendszerről eddig kiszivárgott ötleteket a Magyar Nemzet szerint a Fidesz elnöksége nem akarja már átírni, a javaslat nagyjából változatlan formában mehet át. A lap által meg nem nevezett elnökségi forrás szerint egyedül abban nincs még egyetértés, hogy mi történjen az ajánlószelvények rendszerével. A forrás szerint eldöntött tény, hogy nem lesz többé szükség kopogtatócédulára, a képviselő-jelölteknek csak aláírásos támogatásokat kell gyűjteni. Azon viszont még vitatkoznak, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak-e a most parlamentben ülő képviselőkre és a kívülről érkező jelöltekre, vagy a jelenlegi képviselők helyzetét megkönnyítsék.

Ha Lázár benyújtja a javaslatot, annak vitáját várhatóan a jövő héten kezdi meg a parlament. A javaslatban szerepel többek között, hogy szavazni csak előzetes regisztrációval lehet majd, aki nem veteti nyilvántartásba magát, az nem vehet részt a választásokon. Lázár János a múlt héten közölte, hogy azt előzetes regisztráció a jövő szeptemberben kezdődne el.