Vágólapra másolva!
Egy szál fehér rózsával kedveskedett a parlament karzatán ülő, a családon belüli erőszak önálló tényállásként való elismertetéséért küzdő Halász Pálmának Varga István. A fideszes képviselő egy hete robbantott ki széles körű társadalmi vitát, mert felszólalásában szülni küldte a nőket, az után, hogy a parlament lesöpörte a civilek javaslatát. Hétfőn ellenszavazat nélkül döntöttek úgy: bekerülhet a büntető törvénykönyvbe a családon belüli erőszak.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján a képviselők 336 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül úgy döntöttek: egyetértenek azzal a népi kezdeményezéssel, amely önálló büntetőjogi törvényi tényállást adna a családon belüli erőszaknak. A képviselők döntését taps követte az ülésteremben. A döntés után Varga István fideszes képviselő egy szál fehér rózsát nyújtott át a karzaton ülő Halász Pálmának, a népi kezdeményezés elindítójának, az Élet-Érték Alapítvány elnökének.

A parlament a múlt héten tárgyalta az országos népi kezdeményezést. A Fidesz először nem támogatta a javaslatot, az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége a kezdeményezést lesöpörte, Varga István fideszes képviselő pedig felszólalásában a szülést és a gyermeknevelést javasolta megoldásként.

A Fidesz korábbi érvelése szerint a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség, péntekre mégis megváltozott a kormánypárt véleménye. A Fidesz női tagozata meggyőzte Orbán Viktort és Rogán Antal frakcióvezetőt, hogy mégis támogassák a javaslatot, így a parlament hétfőn minden bizonnyal hatalmas többséggel támogatja a kezdeményezést. Az emberi erőforrások minisztere szerint ezután még az idén benyújtják a kezdeményezés alapján készülő törvénytervezetet.