Kósa: Kétszáz aláírás kell a képviselő-jelöltséghez

Vágólapra másolva!
Egy választópolgár két-három jelöltet is támogathatna a Fidesz új választási törvénye szerint. Az ajánlószelvények megszűnnek, helyettük kétszáz aláírás kell majd.
Vágólapra másolva!

A Fidesz javaslata szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke az M1 Az este című műsorában hétfőn. Az új választási eljárási törvény tervezetét várhatóan kedden terjeszti a parlament elé a Fidesz .

A politikus elmondta, terveik szerint többes jelölésre is lenne lehetőség, azaz egy választópolgár - ha előzetesen feliratkozott a szavazásra - akár két-három jelöltet is támogathatna. Az aláírásokat a helyi választási irodák ellenőriznék.

Az előzetes feliratkozás lehetősége a választás előtt 15 nappal lezárul, de a szavazás után újra megnyílik majd Kósa szerint. Így ha 2014-ben - amikor mindhárom voksolás egy évre esik - egy választópolgár, aki az országgyűlési választásra nem regisztrált, de az azt követő európai parlamenti (EP) vagy az önkormányzati szavazáson szeretne részt venni, az feliratkozhat majd azokra később is. Hozzátette, hogy aki már egyszer regisztrált, annak nem kell ezt még egyszer megtennie, és megerősítette, hogy a kampánycsend megszűnik.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfő délben még azt mondta, hogy a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be, vagyis a feliratkozás alapján összeálló névjegyzék egyaránt érvényes a 2014-es országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra is.