Másodszor fut neki a bíróság a gyöngyöspatai tömegverekedésnek

Vágólapra másolva!
A tavalyi gyöngyöspatai tömegverekedés miatt állt kedden bíróság elé egy helyi roma férfi, akit azzal vádol az ügyészség, hogy megrugdosott egy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szimpatizáló fiatalembert. A férfit egyszer már két évre ítélték, de a másodfokú bíróság szerint az ítélet szűkszavú és megalapozatlan volt.
Vágólapra másolva!

A tavaly áprilisi gyöngyöspatai verekedést tárgyalta kedden a Gyöngyösi Városi Bíróság. A verekedést több ügyre különítették el, kedden egy helyi férfi állt a bíróság előtt felfegyverkezve, csoportosan, a köznyugalmat súlyosan sértő módon elkövetett garázdaság miatt. Az ügyészség azzal vádolja, hogy megrugdosott egy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szimpatizáló fiatalembert. A férfit első fokon két évre ítélték, de a másodfokú bíróság szerint az ítélet szűkszavú és megalapozatlan volt, ezért újra első fokon van az ügy. A férfit garázdasággal és könnyű testi sértéssel is vádolják.

A rendőrök a tömeg elé faroltak

A tárgyaláson felolvasták a rendőrség jelentését, amiben az szerepelt, hogy a járőröző rendőröknek a romák azt panaszolták, hogy a Véderő és a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai a cigányokat szidalmazzák, sőt egy lőfegyvert lóbáltak. A rendőrök ellenőrizték a házat, ahol a jelentés szerint egy társaság kulturáltan italozott, lőfegyverről pedig szó sem volt, a romák a távolság miatt nem is láthatták jól mi van az egyik férfi kezében.

A rendőrök szerint kulturáltan italozó társaság tagjai később felkerekedtek, miközben a környéken egyre több roma volt az utcán. Amikor a rendőrök odaértek a tömegverekedés helyszínére, már azt látták, hogy 80-100 roma rohan a kereszteződés felé. A térfigyelő kamera korábban már nyilvánosságra hozott felvételei szerint a polgárőrökkel szimpatizáló társaság egyik ittas tagja provokálta a romákat, miközben a társai csitítani próbálták.

A rendőrök végül a kocsijukkal zárták el az utat a rohanó tömeg elől, néhányan azonban így is átjutottak. A kéziszerszámokkal, például karókkal felszerelt tömeg összeverekedett a négy férfival. Utóbbiak egyike súlyos, két társa könnyű sérülést szenvedett.

Karóval ütlegelték

A keddi tárgyalás vádlottját az egyik rendőr vette észre, a tanúvallomása alapján akkor, amikor kiugrott a kocsiból, mert azt látta, hogy többen egy földön fekvő férfit rugdosnak, illetve egyikük egy "szőllőkaróval" ütötte. A rendőr állítása szerint "földre vitte" a hozzá legközelebb álló férfit, majd amikor látta, hogy a másik kettő elszelelt, megbilincselte és a kocsijába ültette.

Fotó: Mudra László [origo]
O. Attila azt állítja, ő nem rugdosott meg senkit

A vádlott O. Attila azonban másképp emlékezett a történtekre, szerinte ő csak kíváncsiságból jött ki a házából, és senkit sem bántott. "Valaki azt kiabálta az utcán, hogy meghaltok" - mondta, szerinte többen is segítségért kiáltoztak. Amikor megérkeztek a rendőrök, mindenki szaladni kezdett, így ő is elkezdett futni, mert félni kezdett. Ezután azonban összecsuklott a műtött térde, és elesett, a rendőrök pedig szerinte innen emelték fel, és bilincselték meg.

A tárgyalás érdemi része a vádlott, és két a helyszínen intézkedő rendőr meghallgatásából állt. Mindkét rendőr felismerte O. Attilát, és azt mondták, hogy őt látták, ahogy a sérült férfi felett állt. O. Attila szerint egy ismerőse tudná igazolni őt, mert látta, hogy nem rugdosta a férfit. Őt viszont a bíróság nem tudja meghallgatni, ugyanis a közelmúltban Kanadába költözött a családjával. A tárgyalás októberben folytatódik, a másik három vádlott ügyével együtt.

Orbán Viktor miniszterelnök 2011. április 26-án történt gyöngyöspatai verekedés után jelentette be, hogy eddig tartott a türelem, és a büntető törvénykönyv szigorításával elérhető, hogy a jövőben ne alakulhasson ki a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet. A kormány ekkor kezdeményezte a Btk. módosítását, amely szerint például három évig terjedő börtönnel sújthatják azokat, akik valamilyen közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek.