Októberben tárgyalja az Európai Bíróság a bírák nyugdíjazását

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság a kötlezettségszegési eljárás részeként foglalkozik a bírák nyugdíjazásával. A kormány korábban nem volt hajlandó engedni a kérdésben, de már a parlament előtt van az a javaslat, amely szerint már nem 62, hanem 65 éves korban kellene nyugdíjba vonulniuk.
Vágólapra másolva!

Október elsején tárgyalja az Európai Unió Bírósága a bírák magyarországi nyugdíjazásának ügyét - közölte kedden a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási testület. Ezen a napon még csak tárgyalás lesz, ítélethirdetésre majd egy későbbi időpontban kerül sor.

A parlament tavaly fogadta el azokat az új szabályokat, amelyek 62 évre szállították le a bírák általános nyudíjkorhatárát, és kötelezővé tették a nyugdíjba vonulásukat. Az Alkotmánybíróság (AB) júliusban alkotmányellenesnek találta a törvényt, amely ezt elrendelte. A kormány szeptember elején nyújtotta be új javaslatát, amellyel rendezni kívánják a kérdést.

A bírósági törvényt a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság és a luxembourgi székhelyű uniós bíróság is vizsgálja. A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság az Európai Bizottság Magyarország ellen januárban indított kötelezettségszegési eljárása részeként foglalkozik a kérdéssel, miután a magyar kormány korábban a procedúra több hivatalos lépcsőjében sem volt hajlandó elállni a bírói korhatár leszállításától. A bizottság az életkoron alapuló diszkrimináció tilalmába ütközőnek tartja az intézkedést, és úgy látja, hogy a kormány semmilyen objektív magyarázatot nem adott arra, miért kényszeríti a bírákra a kötelező nyugdíjba vonulást, amikor egyébként a nyugdíjkorhatár emelését tervezi. A kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság gyorsított ítélkezésre kérte az Európai Bíróságot.

A nyugdíjazás miatt több száz bíró vesztette el hivatalát, közülük sokan peres eljárást kezdtek. A beadott módosító indítvány sokuk indítványát okafogyottá tette, de kérdés, hogy a többiekkel, illetve azokkal, akiket a munkaügyi bíróság már vissza is helyezett hivatalukba, mi lesz.