Vágólapra másolva!
A munkaügyi bíróság ugyan első fokon visszahelyezte állásába a nyugdíjszabályok miatt elküldött két Zala megyei bírót, de az Országos Bírósági Hivatal fellebbezett, így az ítélet nem vált jogerőssé.
Vágólapra másolva!

Fellebbezést nyújtott be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az augusztus végén a Zalaegerszegi Törvényszéken munkaügyi perben tisztségükbe visszahelyezett két kaposvári bíró ügyében - közölte a törvényszék.

A fellebbezés szerdán érkezett meg Zalaegerszegre, az augusztus 23-án hozott két elsőfokú döntés ezzel nem vált jogerőssé.

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság - az országban elsőként - augusztus végén két kaposvári bíró, e hét kedden pedig egy újabb tanácsvezető bíró esetében ítélte jogellenesnek a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék 62 éves korhatár miatt meghozott felmentő határozatát, ezért mindhármukat visszahelyezte bírói tisztségükbe.

A törvényszék közlése szerint másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszéken folytatódik majd a két ügy tárgyalása.

A Kaposvári Törvényszék két 62 éves bírónőjét - egyikük címzetes táblabíró, másikuk tanácselnök - július 6-ai dátummal mentette fel a köztársasági elnök, majd tíz nappal később a törvényszék elnöke, és a felmentésük október elsején lépett volna hatályba.

A munkaügyi bíróság az ítélet indoklásában azt írta, hogy az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal szüntette meg a 62 évesnél idősebb bírók nyugdíjazásáról szóló törvényt, a tárgyaláson pedig a törvényszéket és az OBH-t egyaránt képviselő ügyvéd is elismerte a bírónők keresetének jogalapját, amely a szolgálati jogviszonyukat érintette.