Vágólapra másolva!
Októberben az előzetes terveknek megfelelően megrendezik a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottsági ülést - mondta Szijjártó Péter, a kormányfő külgazdasági államtitkára a Népszabadságnak, mert szerinte gazdasági területen semmi nem történt a két ország között. Szijjártó az interjúban beszélt arról is, hogy vita várható Orbán Viktor és Angela Merkel között az unió következő hétéves költségvetéséről.
Vágólapra másolva!

Gazdasági területen semmi nem történt, ami miatt ne működhetnénk együtt Azerbajdzsánnal - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár a Népszabadságnak. Ezért az előzetes terveknek megfelelően október 8-án Budapesten megrendezik a magyar-azeri gazdasági vegyes bizottsági ülést.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy lezártnak tekinti az azeri baltás gyilkos átadásának ügyét, amellyel kapcsolatban szerinte magyar szempontból túlzás botrányról beszélni, mindenki elismeri, hogy Magyarország a nemzetközi jognak megfelelően járt el.

A lap szerdai számában megjelent interjúban az államtitkár beszélt a kormányfő októberi németországi látogatásáról, amelyen Angela Merkel német kancellárral is találkozik. Az unió következő hétéves költségvetési kerete lesz a leghúzósabb téma a találkozón - mondta Szijjártó. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország számára nagyon fontosak a kohéziós források, ám a bizottsági javaslat akár ezek 27 százalékos csökkentését is eredményezheti. "Ráadásul eddig egyedül a kohéziós politika bizonyította, hogy képes gazdasági növekedést generálni és új munkahelyeket teremteni, ezért innen nem szabad visszalépni" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy német oldalról társítanak-e politikai elvárásokat bizonyos gazdasági döntésekhez, az államtitkár leszögezte: "ez furcsa lenne", és elmondta, hogy semmi ilyesmi nem merült fel legutóbbi németországi tárgyalásain.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a kormányban betöltött szerepéről azt mondta, hogy derül azon, ha "árnyák-külügyminiszternek" nevezik. Mint fogalmazott, a feladata "a keleti nyitás sikerének segítése", és Martonyi János külügyminisztertől "senki nem akar elvenni egy négyzetcentiméternyi területet sem".