Száz feljelentés a honvédelmi tárcánál

Vágólapra másolva!
Összesen mintegy száz esetben történt feljelentés a Honvédelmi Minisztérium átvilágítása során, főleg hűtlen kezelés miatt.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban a tárcavezető Juhász Ferenc szocialista képviselő, volt honvédelmi miniszter kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte: feljelentést tettek a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél történt visszaélések miatt, elsősorban hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűncselekmények miatt. A nyomozás lezárult, annak nyomán vádemelésre kerül sor - tette hozzá.

Szabálytalanságokat találtak a HM Rekreációs és Kulturális Nonprofit Kft.-nél is; összesen 17 feljelentést tettek hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ezekben az ügyekben még tart a nyomozás - fűzte hozzá.

A HM Térképészeti Nonprofit Kft. esetében hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt tettek feljelentést, de ezeket az ügyeket a hatóság megszüntette bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában.

A miniszter tájékoztatása szerint tart a nyomozás a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai karának értékesítése körüli visszaélésekben, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen történtek miatt pedig már vádemelés is született sikkasztás, vesztegetés és a számviteli fegyelem megsértése miatt.

A HM másik két cégénél - a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-nél és a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-nél - is találtak visszaéléseket; a feljelentéseket hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és adócsalás miatt tették. A HM Currus Zrt. esetében a nyomozást az illetékes rendőr-főkapitányság megszüntette, ami ellen a tárca panasszal élt.

Bírósági szakaszban tart már a "tábornok-perként" elhíresült eset, ami vesztegetés és más bűncselekmények miatt tett feljelentéssel indult - írta Hende Csaba.