A válságra szabták a magyar katonai stratégiát

Vágólapra másolva!
A magyar honvédség fenntartható fejlődését tűzte ki célul a most elkészült nemzeti katonai stratégia - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter. Jól működő önkéntes tartalékos rendszerre és hatékony képességekre van szükség ehhez.
Vágólapra másolva!

Elkészült a nemzeti katonai stratégia - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter egy ötpárti egyeztetés után Budapesten. Azt mondta, az új dokumentumban stratégiai céllá tették a "Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását", a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását. Mindehhez megerősítik a nemzeti haderőt hatékonyan alkalmazható képességekkel, és kiegészítik egy jól működő önkéntes tartalékos rendszerrel - fűzte hozzá a miniszter.

Hende Csaba szerint azért vált szükségessé a katonai stratégia megújítása, mert az előző dokumentum nem számolt a gazdasági világválság rendkívül súlyos és elhúzódó következményeivel, amelyek a honvédelmi költségvetés mozgásterét is szűkítették.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Hende Csaba a parlamentben

A hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése - mondta Hende. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota szerinte vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona.

Emiatt "ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki" - fogalmazott. Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására - fűzte hozzá.

A miniszter arról is beszélt, hogy a gazdasági realitásokat figyelembe véve a kormány nemrégiben módosította az előző vezetés vállalását és határozatban kötelezte el magát, hogy a Magyar Honvédség jogszabályban foglalt és egyéb nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében 2016-ig fenntartja a honvédelmi költségvetés nominális értékét. Ezt követően pedig a GDP-hez mérten évi 0,1 százalékkal növelik majd, így 2022-re a GDP 1,39 százalékát érheti el a honvédelmi költségvetés - fűzte hozzá.

A stratégia egyébként a nemzeti biztonsági stratégia része, ezt tavasszal fogadta el a kormány - tette hozzá. A katonai stratégiát a minisztérium honlapján bárki megtekintheti és véleményezheti novemberig. Ezt követően kerülhet az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elé, azután a kormány fogadhatja majd el egy határozattal.