Fertőzés miatt karantén van a Kincsem Parkban

Vágólapra másolva!
Állategészségügyi zárlat alá vették a Kincsem Parkot, mert a lovak között egy fertőző betegség kezdett terjedni.
Vágólapra másolva!

Helyi zárlatot rendelt el a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága szeptember 20-án a Kincsem Nemzeti Kft. Kincsem Park lótartó telepére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A budapesti, Albertirsai úti telepet ellátó magán állatorvos csütörtökön értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereit, hogy a telepen található lovak között egy gyorsan terjedő betegség tüneteit észlelte.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ismeretlen tünetek miatt a helyi zárlatot még csütörtökön elrendelték. A korlátozó intézkedések 323 lovat érintenek, ezek közül pénteken már 29-en észleltek enyhe klinikai tüneteket. A betegséggel kapcsolatba hozható elhullás a telepen nem volt. A laboratóriumi vizsgálatok azonnal megkezdődtek, az első részeredmények várhatóan péntek délutánra elkészülnek, a végleges eredmény pedig vasárnapra.

A hétvégi nemzetközi military versenyre tekintettel a Nébih szakemberei vizsgálják, hogyan lehetne a versenyt úgy lebonyolítani, hogy az egészséges állatok fertőződésének kockázata a lehető legminimálisabb legyen - olvasható a közleményben.