Vágólapra másolva!
Megalakult a családon belüli erőszak büntetését kidolgozó munkacsoport. Egyelőre még nem dőlt el azonban az sem, hogy a jelenséget hogyan nevezzék: "családon belüli", "kapcsolati", "otthoni" vagy "együtt élők közötti" erőszak legyen.
Vágólapra másolva!

Pénteken megalakult az a munkacsoport, amely a családon belüli erőszakkal kapcsolatos szükséges intézkedéseket határozza meg és készíti majd elő. A munkacsoport létrehozását egy hete kezdeményezte Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az után, hogy a Fidesz véleményt változtatott a családon belüli erőszak büntetése ügyében.

A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá emelése egy népi kezdeményezés folytán került a parlament napirendjére, a kormánypártok azonban nem támogatták. Egészen addig, amíg a múlt hétfőn Varga István fideszes képviselő egy felszólalásából óriási botrány kerekedett, és több tüntetést is szerveztek civilek. A politikus azt mondta, hogy ha a nők több gyermeket szülnének, akkor a családon belüli erőszakról nem is kellene beszélni. A múlt pénteken Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy a párt "meghajlik a hölgyek akarata előtt", és mégis támogatja a népi kezdeményezést. Balog másnap kezdeményezte munkacsoport felállítását, Varga István pedig bocsánatot kért a szavaiért.

A munkacsoport a párkapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozik majd, az áldozatokat védő javaslat decemberre készülhet el. Az alakuló ülés után Balog Zoltán elmondta, hogy az első ülésen a belügyi és az igazságügyi tárca, az emberi erőforrások minisztériuma, az Országos Bírói Hivatal, a rendőrség, az alapvető jogok biztosának képviselői, valamint Halász Pálma, a népi kezdeményezés elindítója vett részt.

Balog arról is beszélt, hogy egyelőre nem dőlt el, a kifejezés "családon belüli", "kapcsolati", "együtt élők közötti", vagy - angolból átvéve - "otthoni" erőszak legyen.