Drágább volt az idén az iskolakezdés

Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal többe kerültek az idén az iskolaszerek a tavalyinál. A tolltartó drágult a legjobban, az iskolatáska azonban olcsóbb lett.
Vágólapra másolva!

Az idei iskolakezdés drágább volt, mint az előző évben - nem a tankönyvcsomagokat, hanem az egyéb iskolai felszereléseket tekintve - a GfK Hungária adatai szerint. A piackutató intézet közleménye szerint a legtöbbet a füzetekből, a papírokból, a füzetborítókból, a golyóstollakból és a ceruzákból, valamint a ragasztókból vették a szülők, ezek a termékek általában 10 százalékkal kerültek többe az idén, mint a tavalyi beiskolázásnál.

A tolltartóknál több mint 20 százalékos árnövekedést mértek a GfK Hungária kutatói. Ennek egyik oka az lehet, hogy több olyan tolltartót adtak el, amelyben már benne voltak az írószerek is. Az iskolatáskák átlagára viszont 8 százalékot meghaladó mértékben csökkent, így az átlagár 3500-4500 forint körül mozgott.

A notebookok területén az árak több mint 10 százalékot emelkedtek, 148 ezer forint körül volt a nyár végén az átlagáruk. Egyre nagyobb teret hódítanak a fiatal tinédzserek körében kedvelt és az iskolához megfelelő hardvermegoldást kínáló tabletek. Ezek átlagára a nyári időszakban 80 ezer forint volt.
Az idén már július végén erősebb kereslet mutatkozott az írószerek és a füzetek iránt, mint 2011-ben. A GfK szerint ez is mutatja, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, és racionalizálják vásárlásaikat.