A rokkantakért tüntettek a Kossuth-szobornál

Vágólapra másolva!
Több százan tüntettek a kormányzat rokkantakat érintő politikája ellen hétfőn a Kossuth-szobornál, köztük mozgás- és hallássérültek. Petíciókat adtak át, plakátot raktak ki.
Vágólapra másolva!

A mintegy két-háromszáz fős csoport, köztük mozgássérültek és hallássérültek képviselői egyebek mellett arról beszéltek, hiányolják az együttműködést és a közös gondolkodást, és kifogásolják, hogy nincs lehetőségük beleszólni az őket érintő döntésekbe. Több felszólaló is a "rokkanttörvény" visszavonására szólította fel a döntéshozókat, a jogszabály ugyanis szerintük tönkreteszi az érintettek életét.

A demonstrálók a Kossuth-szoborra egy plakátot erősítettek azzal a szöveggel: "Rokkant a szolidaritás, együtt az elesettek jogaiért." Az egybegyűltek képviselői két petíciót adtak át a rendezvény elején; egyiket a Mozgássérültek Öntevékeny Önszerveződő Érdekvédelmi és Érdekérvényesítő Fóruma nevében. Azt írták, hogy "a törvényhozás a rokkantakat érintő törvényeivel olyan bűncselekményt követett el, amely kimeríti minden jogállamban a népirtás fogalmát".

A "hallássérült tüntetők" is petíciót címeztek a kormánynak, illetve Orbán Viktor kormányfőnek; ebben egyebek mellett kérték a fogyatékossági támogatások "radikális" emelését, legalább 60 ezer forintra. Azt is írták, ne kényszerítsék őket kizárólag 4-6 órás megalázó munkák elvállalására, amikor nem állnak a rendelkezésükre szociális támogatások.