Tojást dobtak a kínaiak a budapesti japán követségre

Vágólapra másolva!
Magyarországon élő kínaiak demonstráltak hétfő délután a japán nagykövetségnél a két ország közötti szigetvita miatt. Egyvalaki tojást is dobott, őt bevitték a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Egy személyt garázdaság miatt előállítottak a rendőrök a budapesti japán nagykövetségnél hétfő délben kezdődött demonstrációról - mondták az [origo] érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén.

Az illetőt azért vitték be, mert eldobott egy tojást a nagykövetség épülete felé. Körülbelül 180-an vettek részt a demonstráción, mely az említett előállítástól eltekintve incidens nélkül ért véget a délutáni órákban - közölte a rendőrség sajtóügyeletese.

Az Index szerint Magyarországon élő kínaiak vették körbe nagy értékű autókkal a XII. kerületi nagykövetséget, és zászlókkal tiltakoztak a Tiaojü- (Szenkaku)-szigetek hovatartozása ügyében folytatott japán politika ellen. A portál információja szerint a nagykövetet rendőri kísérettel menekítették ki az épület hátsó bejáratán keresztül, kérdésünkre a rendőrség ezt nem tudta megerősíteni.

A gazdag szénhidrogén-lelőhelyeket rejtő szigetek feletti területi vita miatt egyre nő a feszültség a két ország között, Kínában ez egészen japán érdekeltségek megtámadásáig vezetett. A konfliktusról bővebben itt olvashat.