Tűzszerészekkel vizsgáltatja át strandjait Balatonlelle

Vágólapra másolva!
Az alacsony vízállás és a megváltozott áramlási viszonyok miatt a nyáron megnőtt a bombariadók száma Balatonlellén, a település önkormányzata ezért most honvédségi tűzszerészekkel vizsgáltatja át strandjait. A honvédséggel kötött megállapodás értelmében a tűzszerészek pénzt nem, csak szállást és ellátást kérnek a munkájukért.  
Vágólapra másolva!

Október elsejétől 18-20 honvédségi tűzszerésszel vizsgáltatja át strandjainál a Balaton medrét Balatonlelle önkormányzata, mert garantálni kívánja vendégeinek biztonságát - jelentette be Kenéz István, a város független polgármestere.

A polgármester indoklásként utalt arra, hogy a nyáron öt bombariasztás volt ezen a partszakaszon, és közülük kettő nem bizonyult vaklármának.

Kenéz István elmondta: bár a korábbi években nem találtak robbanószerkezetet Balatonlelle partjainál, az idén az alacsony vízállás és a megváltozott áramlási viszonyok miatt megszaporodott a riasztások száma, ami a település lakosságát és vendégeit is érzékenyen érintette.

A probléma mielőbbi megoldásáért megkereste a honvédség illetékes parancsnokát és megállapodást kötött vele - tette hozzá a polgármester.

A honvédségi tűzszerészek, akik a polgármester szerint mindössze szállást és ellátást kértek a munkájukért, három hét alatt tervezik átvizsgálni Balatonlelle két strandjának összesen mintegy két kilométer hosszú partvonalán a Balaton medrét, egészen a bójákig, átlagosan 300 méter szélességben, összesen 600 ezer négyzetméteren. Fémkereső detektoraik 30-50 centiméteres mélységig képesek jelezni minden fémtárgyat, amelytől mentesíteni kell a területet. A szakértők szerint nem valószínű, hogy bármilyen áramlás ennél mélyebbről felszínre hozhat nehéz fémtárgyakat.

A képviselő-testület a polgármester kezdeményezésére 500 ezer forintot szavazott meg a tűzszerészek ellátására.