Vágólapra másolva!
Három ország üdítőjét hasonlította össze az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület: a narancsital magyarországi változatában több volt a cukor, a tartósítószer és a színezék is - írja a Blikk. A gyártók sem tagadják, hogy variálnak az összetétellel.
Vágólapra másolva!

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a legnépszerűbb szénsavas narancsitalt, a Fantát tesztelte három uniós országban: Magyarországon, Szlovéniában és Olaszországban - írja a Blikk. Kiderült, hogy az olaszoknak gyártott változatban négyszer annyi a narancslétartalom, mint a szlovén boltokban kaphatóban. A magyarban körülbelül a kettő közt van, de míg az előbbi kettőben nincs tartósítószer és színezék, a hazaiba tesznek. A szlovén változatban ugyanakkor kevesebb a cukor.

A különbségek még Dömölki Líviát, az OFE élelmiszer-szakértőjét is meglepték - és nem csak a címkéken feltüntetett adatokban. A szakértő a Blikknek azt mondta, a magyar narancsital a béta-karotin miatt kétségtelenül más színű, mint a másik kettő, így a termék olyan hatást kelt, mintha több gyümölcsöt tartalmazna. Dömölki Lívia szerint illatra a magyar termék a legkellemesebb, az olasz viszont nincs agyonaromásítva. A szlovéné olyan, mintha vízben feloldottunk volna egy kis narancsízű savanyúcukrot.

A Szlovák Fogyasztók Szövetsége tavaly már összehasonlított Kelet-Európa országaiban - köztük Magyarországon -, illetve Németországban és Ausztriában forgalmazott termékeket: egy nagy cég üdítőit, egy instant- és három szemeskávé-márkát, ugyanazon gyártó őrölt borsát és pirospaprikáját, valamint egy csokoládét. Csak utóbbinak volt mindenütt ugyanaz az összetevője - emlékeztet a lap.

Akkor az Európai Bizottság illetékese azt mondta: a gyártók azért variálnak a termékek összetételén, hogy jobban alkalmazkodjanak a helyi ízléshez. Sőt, azt is elismerik, hogy olykor olcsóbb összetevőket használnak a keleti piacokra szánt termékekbe, de szerintük ez nem befolyásolja az ízt és a minőséget. Ezt jogszabály sem tiltja (az EU sem írhat elő egységes receptet), és nem is titkolják az összetételt, hiszen feltüntetik a címkén.