Nem ért el Magyarországig a Gripen-lobbista gróf keze

Vágólapra másolva!
Az osztrák ügyészség nem tud arról, hogy magyar szála is lenne a Gripen-ügyben folyó nyomozásnak. Ausztriában decemberben indul a per Alfons Mensdorff-Pouilly gróf, a Gripeneket gyártó svéd cég lobbistája ellen, aki a gyanú szerint hatalmas kenőpénzeket fizetett ki Gripen-megrendelések érdekében.
Vágólapra másolva!

Nincs magyar szálra utaló nyom a Gripen-lobbista gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly elleni osztrák vádiratban - közölte a bécsi ügyészség. Thomas Vecsey ügyészségi szóvivő szerint "nincs jel arra, hogy lennének magyarországi vonatkozások", ugyanakkor azt is közölte, hogy a magyar ügyészség megkeresése eddig nem érkezett meg hozzájuk a korrupciós ügyben.

Sinku Pál legfőbb ügyészségi tanácsos kedden a Klubrádió műsorában közölte, a Legfőbb Ügyészség az osztrák féltől kért tájékoztatást arról, hogy van-e magyar érintettje a Gripen vadászgép beszerzési ügyének, amelyben Ausztriában vádat emeltek júniusban. A tanácsos a műsorban elmondta: hivatalos tájékoztatást kértek az Eurojuston - az Európai Unió ügyészségi hálózatán - keresztül a szervezet osztrák tagjától, hogy a Gripen-ügyben "Magyarországot, illetőleg magyar embereket érintő nyomozás folyik-e Ausztriában", illetve szükségesnek látják-e, hogy a magyar fél eljárást kezdeményezzen.

Ausztriában Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember, a BAE Systems brit fegyvergyártó cég volt lobbistája ellen decemberben bírósági per kezdődik pénzmosás és hamis tanúzás vádjával. A grófot az ausztriai és kelet-európai vadászgépbeszerzések ügyében vádolják. Magyarországra szintén az általa képviselt cég szállította a Gripen vadászgépeket.

Az osztrák ügyészség a vádemelési javaslatról kiadott júniusi közlemény szerint abból indul ki, hogy Mensdorff-Pouillyhoz kerülőuton 2000-2008 között összesen 12,6 millió euró folyt be a BAE Systems brit fegyverkonszerntől. A hatóság feltételezése szerint a pénzből "vélhetően közép- és kelet-európai döntéshozókat vesztegettek meg, hogy a BAE fegyverügyletekhez jusson". A tényleges vesztegetés gyanúját nem tudta alátámasztani a vádhatóság, így az nem szerepel a vádiratban.

Nagy-Britanniában 2010-ben egy hasonló vádak alapján folyt ügyben vádalku alapján lezárták az eljárást mind Mensdorff-Pouilly, mind a Gripen gépeket gyártó BAE Systems ellen.

Eddig négy országban folyt nyomozás a Gripen-ügyben: Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában és Csehországban. A magyar ügyészség mindegyik esetben kérte, hogy ha tudnak bármilyen magyar szálról, akkor azt tudassák Magyarországgal - volt olvasható a Klubrádió honlapján.

Magyarország egy 2001-ben kötött, 2003-ban módosított megállapodás értelmében lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet; az eredetileg 2015-ben lejáró, ám idén módosított szerződés szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit.