A választók fele nem menne el szavazni

Vágólapra másolva!
A Tárki legfrissebb kutatása szerint a választásra jogosultak fele biztosan nem menne el szavazni, ha most lennének a választások. Csak a megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni, és már azt is tudja, hogy kire.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint szeptemberben tovább emelkedett a nem választók aránya, a választásra jogosultak több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy nem menne el szavazni. Eközben a felmérésben részt vevő választók negyede mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, és tudja is, hogy kire voksolna. Az ezer fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatás alapján júliusban az előző hónaphoz képest nőtt a pártpreferenciával nem rendelkezők vagy azt eltitkolók aránya, amely így már stabilan a választónépesség ötven százaléka felett van - olvasható a felmérésben.

A Tárki felmérése szerint minden negyedik választópolgár állítja szeptemberben, hogy egy következő parlamenti választáson biztosan részt venne, és van is választott pártja. Az intézet adatai szerint a Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és az MSZP szavazói a leginkább elkötelezettek pártjuk mellett, tízből körülbelül hat választójuk ugyanis biztos szavazónak tekinthető. A legkevésbé az LMP szimpatizánsai ígérik biztosra részvételüket, tízből négyen nyilatkoztak így - áll a felmérésben,

A Tárki mérése alapján a Jobbik szavazói korábban jóval elkötelezettebbek voltak, mint jelenleg: tavaly novemberben még tízből hét, idén szeptemberben pedig már csak öt szavazójuk áll biztosan a párt mögött.

Szeptemberben a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a júliusi 18%-ot követően szeptemberben 15%-ra csökkent, az MSZP-é pedig 12%-ról 11%-ra változott. A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 52%-ról 55%-ra nőtt az elmúlt két hónap alatt. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 38%-ról 34%-ra, az MSZP-é pedig 25%-ról 24%-ra módosult.

A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan: júliusban a Jobbikot a teljes népesség 10%-a, szeptemberben 9%-a választotta, a pártválasztók körében pedig 22%-ról 21%-ra módosult a támogatottságuk. Az LMP a teljes népességen belül júliusban és szeptemberben egyaránt 5%-ot, a pártválasztók körében 10-10%-ot ért el. A Demokratikus Koalíció szavazói a teljes népességen belül 2%-ról 3%-ra, a pártválasztók körében viszont 3%-ról 7%-ra nőttek.