Társadalmilag hasznos leönteni Horthy Miklóst

Vágólapra másolva!
Csupán megrovásban részesítette a bíróság a kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő ügyvédet szerdai, elsőfokú ítéletében. A bíró közölte: bár az elkövető valóban rongálást követett el, tette társadalmilag hasznos volt.
Vágólapra másolva!

Rongálás miatt bűnösnek találta a Siófoki Városi Bíróság Dániel Péter ügyvédet, aki korábban piros festékkel öntötte le a kereki Horthy-szobrot. Az ügyben szerdán hozott elsőfokú ítélet azonban azt is kimondta, hogy a szobor leöntése "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".

A bíróság Dániel Pétert a sértettnek okozott vagyoni kár miatt marasztalta el. "A véleménynyilvánítás határait túllépő" vádlottra a nem jogerős ítéletben a legenyhébb büntetést szabták ki, megrovásban részesítették, és a per során felmerülő 121 600 forint költség megfizetésére kötelezték.

Az ügyészség az ítélet ellen súlyosbításért és pénzbírság kiszabásáért, a vádlott pedig azért fellebbezett, hogy mondják ki a bűncselekmény hiányát, valamint azt, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra. A nagy sajtóérdeklődést kiváltó per ítélethirdetésén a sértett, a szobrot állító kereki önkormányzati képviselő nem jelent meg.