Hangos gyilkosozással vonult a Jobbik Biszku Béla házához

Vágólapra másolva!
Vonulásos tüntetést rendezett a Jobbik péntek délután Budapesten. A párt hívei az 1956-os perekben részt vevő ügyész, Mátsik György házától vonulnak Biszku Béla volt belügyminiszter lakásáig, és elszámoltatást követelnek. A vonulókat valaki egy ablakból vízzel öntötte nyakon.
Vágólapra másolva!

Több ezer ember részvételével kezdett vonulásos tüntetést a Jobbik péntek délután Budapesten, hogy "elszámoltatást és a kommunista luxusnyugdíjak megvonását" követelje. A tüntetők Mátsik György volt ügyész háza elől indultak, és este Biszku Béla volt belügyminiszter házához vonultak.

Mátsik György volt az az ügyész, aki 1958-ban halálbüntetést kért Mansfeld Péterre és társaira. A férfi I. kerületi háza előtt több jobbikos politikus is beszédet mondott. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy szeretnék, ha "előbb-utóbb valamilyen elszámoltatást kapnának a kommunista gyilkosok", és el akarják érni, hogy "a jövőben senki ne merjen ilyen dolgokat elkövetni a magyarság ellen".

Szilágyi György országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a demonstrálók "a magyarságot sújtó kettős mérce ellen" is tiltakoznak. Hozzátette: az áldozatoknak kell igazságot szolgáltatni a kommunista bűnösök felelősségre vonásával.

A jobbikos és magyar zászlókat lengető tüntetők hangos üdvrivalgással és tapssal fogadták a jobbikos politikusok szavait, Mátsik György háza felé pedig hangos fütty és sípszó kíséretében azt kiabálták: "gyilkos, gyilkos".

"Érted jöttünk, nem ellened"

A tüntetők ezután elindultak Biszku Béla II. kerületi házához. A tömeg folyamatosan Biszku Béla-, Bajnai Gordon-, Gyurcsány Ferenc- és Orbán Viktor-ellenes rigmusokat skandált. "Kommunista gyilkosok!"; "Biszkut, Gyurcsányt börtönbe, Bajnait a tömlöcbe!"; "Vesszen az Orbán, mert hazug a kormány!" - kiabálták a tüntetők. A menetet a Margit körúton egy házból többször is leöntötték vízzel.

Biszku Béla háza előtt beszédet mondott Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik két alelnöke. "Érted jöttünk, elvtárs, nem ellened, nem fog fájni, nem kell félni!" - kiabálta Novák Előd Biszku Béla háza felé. Murányi Levente arról beszélt, hogy őt is elítélték 1956-ban, ezért neki "nincs szebb dolog a világon, mint kommunistát lőni". A jobbikos országgyűlési képviselő élesen bírálta a kormányt, mondván: "most sem engedik, hogy visszaüssünk", ezért szerinte a kommunista bűnök "csak akkor lesznek megbosszulva, ha a Jobbik alakít kormányt".

Az estére néhány ezresre duzzadt tömeg a beszédek meghallgatása után elvonult a helyszínről. Többen különböző tárgyakat dobtak be a volt politikus kertjébe a kerítésen át, de a tüntetést biztosító rendőrség és a Jobbik szervezői nem engedték közel a tüntetőket a kapuhoz. A vonulás végül rendbontás nélkül ért véget.

Biszku Bélát az 1956-os forradalmat követő két sortűzzel kapcsolatban több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A bíróság szeptember 10-én rendelt el vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat. Biszku Béla ugyanakkor azt állítja, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, "se közvetve, se közvetlenül".