Mérgező gáztól ájultak el majdnem egy német utasszállító pilótái

Vágólapra másolva!
Égett szagú gáz miatt lettek rosszul a Germanwings német légitársaság pilótái két járaton is 2008-ban és 2010-ben - derítette ki a Die Welt. A német lap szerint az egyik utasszállító repülő majdnem le is zuhant, a pilóták közel álltak ahhoz, hogy elveszítsék az uralmat a gép felett, mégsem vizsgálta ki senki, hogy pontosan honnan származott a repülőgépen terjengő mérges gáz.
Vágólapra másolva!

Kétszer is súlyos meghibásodás történt a Germanwings német légitársaság egyik repülőgépén - állítja a Die Welt című német lap. Az újság szerint az egyik, 2010-ben történt eset során a gép hajszál híján lezuhant, a fedélzetén csaknem 150 emberrel.

A lap internetes kiadásában azt írta, hogy 2010. december 10-én a Germanwings Bécsből Kölnbe tartó járatán a pilóták majdnem elvesztették az eszméletüket, mert mérgező, égett szagú gáz jelent meg a pilótafülkében. A légmaszkot már félig ájultan húzták az arcukra. A 144 utast és 5 fő személyzetet szállító 60 tonnás repülővel végül az utolsó erejüket összeszedve leszálltak a célállomáson.

Ugyanazzal az Airbus géppel már két évvel korábban is volt probléma - írta a Die Welt. A repülő 2008. május 27-én Dublinból Kölnbe tartott. A felszállás után csaknem valamennyi utas rögtön elaludt, az egyik légikísérő rosszul lett, a kapitány pedig furcsa bizsergést tapasztalt a jobb karjában, és azt érezte, hogy kezd rosszul lenni. A pilóták rövid helyzetértékelés után felhúzták a légmaszkot, visszafordultak, és kényszerleszállást hajtottak végre Dublinban.

Az ír hatóságok az esetről készített bejelentés alapján vizsgálatot indítottak, tüzetesen átnézték a gépet. Ezután a toulouse-i Airbus-gyárba irányították, ahol újra elvégezték a vizsgálatokat, de nem sikerült kideríteni, hogy milyen anyag mérgezte meg az utastér és a pilótafülke levegőjét.

A lap szerint a légitársaság ugyan a 2010-es esetről is beszámolt az illetékes hatóságnak, de úgy fogalmazták meg a jelentést, hogy a hatóság végül nem indított azonnali vizsgálatot. Pedig a lap szerint a német légiközlekedés utóbbi éveinek legsúlyosabb vészhelyzete alakult ki a Germanwings-járaton, és csak a szerencsén múlott, hogy nem történt katasztrófa. A társaság szerint nem próbáltak meg eltussolni semmit, és a két eset között nincs összefüggés.