35 milliárd forint a kórházak lejárt tartozása

Vágólapra másolva!
Két év alatt néhány milliárddal nőtt, de a tavalyi féléves adatokhoz képest csökkent a kórházak lejárt szállítói tartozása. Az idei félév végén több mint 35 milliárddal tartoztak a kórházak, míg két évvel ezelőtt még 33 milliárd volt az adósság - derült ki az emberi erőforrások miniszterének egyik írásos válaszából. A miniszter szerint az összes tartozás már sokkal kevesebb, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

2010 közepén a kórházak lejárt határidejű szállítói állománya mintegy 33 milliárd forint volt. Ugyanez a tétel 2011. június végén több mint 42 milliárd forintra nőtt, idén pedig nagyjából 35,7 milliárd forint volt - derült ki Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének válaszából, amelyet a szocialista Garai István Leventének írt.

Balog Zoltán a válaszában kifejtette, hogy országos szinten két év alatt valóban nőtt a lejárt tartozás, de az összes kötelezettség (ebben a nem lejárt tartozások is benne vannak) az adatok szerint csökkent: 112,7 milliárd forintról 99,5 milliárd forintra.

A kórházak kifizetendő kötelezettségeinek csökkenésében a miniszter szerint alapvető szerepet játszik az Egészségbiztosítási Alap több mint 21 milliárd forintos maradványának 2011. december közepén történt szétosztása, illetve a 27 milliárd forint összegű konszolidációs támogatás kifizetése, valamint az, hogy az állam fenntartásába átkerült intézmények csak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet egyetértésével kezdeményezhetnek kötelezettségvállalásokat.