Megbüntették, pedig ott sem volt az autós

Vágólapra másolva!
Egy ártatlan autóst büntetett meg az Állami Autópálya Kezelő Zrt. - állapította meg az ombudsman. Egy kocsitulajdonos azért fordult Szabó Mátéhoz, mert hiába kifogásolta az autópálya-kezelőnél, hogy a büntetés bizonyítékául szolgáló fényképen nem az ő kocsija van, és a megjelölt időpontban az ország másik végében volt, a cég nem vette tudomásul. Az ombudsman az autópálya-kezelővel szemben könnyen megtalálta a valóban vétkes autót.
Vágólapra másolva!

Sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) eljárásánál - állapította meg Szabó Máté ombudsman egy beadvány alapján.

Egy autótulajdonos arról adott be panaszt az ombudsmannak, hogy az ÁAK megbüntette, mert matrica nélkül autózott az M7-esen, holott nem is járt arra a megjelölt időpontban. A beadvány szerint a fotók alapján is látható volt, hogy még csak nem is az ő járművét fényképezték le, az Állami Autópálya Kezelő ezt nem volt hajlandó tudomást venni.

Az ÁAK fényképpel igazolta a panaszos felelősségét, amire az autó tulajdonosa másik fényképpel válaszolt. Az ő járműve ezüst színű és Volkswagen Golf, az autópályán lefotózott kocsi pedig sötét színű és Volkswagen Polo, ráadásul más eltérések is voltak. A panaszos állítása szerint a járműve abban az időben igazolhatóan Debrecenben volt, és a várost a nap folyamán nem is hagyta el. Ennek ellenére az autópálya kezelő fenntartotta követelését, ami az idő haladtával az ötszörösére növekedett.

A panaszos feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozást eredménytelenül zárták le. Bár az autópálya kezelő folyamatosan kérte a a kocsitulajdonostól a rendőrségi jegyzőkönyvet, később megállapította, hogy annak tartalmát nem is veheti figyelembe és kezdeményezte a büntetés behajtását, a panaszos felvetéseire pedig nem is reagált.

Az ombudsman könnyen megtalálta a vétkes autót

Az alapvető jogok biztosa a kocsi tulajdonosától kapott fényképet felnagyítva és élesítve megállapította, hogy a rendszám egyik száma inkább hatos, mint ötös, és az Ügyfélkapu ingyenes gépjárműkeresőjében meg is találta a sötét színű Volkswagen Polót.

Az ombudsman szerint ugyanezt a vizsgálatot az autópálya kezelő is elvégezhette volna. Elvárható lett volna, hogy bekérjék a panaszostól azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámaszthatták volna, hogy egész nap Debrecenben volt a gépjárműve, tehát nem lehetett ezzel egyidőben a Dunántúlon is. Mindezek alapján az ombudsman az ÁAK eljárásában a jogbiztonsággal és a tisztességes eljárás követelményével összefüggő visszásságot állapított meg.