Még a futás sincs ingyen

Vágólapra másolva!
A nem sportoló felnőttek leggyakrabban azzal takaróznak, hogy nincs idejük és pénzük sportolni. A "nincs időm" kifogást gyengíti, hogy egy átlagos magyar sokkal több időt tölt el a tévé előtt a karosszékben, mint amennyi időt a sportolásra kellene szánnia. Az viszont igaz, hogy a sportolást nem lehet ingyen megúszni. Összegyűjtöttük, hogy mennyibe kerülnek a legnépszerűbb sportok.
Vágólapra másolva!

Futás

A futásra buzdítók gyakran hangoztatják, hogy a futás a legolcsóbb sport. Ezt se lehet ingyen megúszni, mert ugyan nyáron lehet egy használt pólóban és rövidnadrában is futni, aki nem csak egy-két hétre vág bele, annak egy rendes cipőre és őszi-téli ruházatra is szüksége lesz. A legújabb, márkás futócipők akár 30-40 ezer forintba is kerülhetnek, de egy kezdőnek egyáltalán nem szükséges azonnal a legdrágább cipőbe beruháznia. Alkalmanként a legolcsóbb - sportboltokban ötezer forinttól elérhető - futócipők is megteszik, de aki rendszeresen szeretne futni, annak legalább tízezer forintot kell áldoznia egy cipőre. A futóruházat a sportboltok saját márkás termékeiből akár négy-ötezer forintból is kijön.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kirándulás

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok egyik kedvenc sportja a kirándulás. Túrázni lényegében bármilyen ruhában lehet, de aki kényelmesen szeretné eltölteni az idejét a természetben, akkor egy hegymászóboltban 25-30 ezer forintért már jó minőségű bakancsot tud venni. Egy középkategóriás túranadrágot 20 ezer forintért, egy esőkabátot 25 ezerért, egy hátizsákot pedig 15 ezerért lehet kapni. Ha valaki nem szeretne önállóan kirándulni Magyarországon, akkor többek között turistaegyesületeken keresztül tud elmenni egy egy- vagy akár többnapos túrára. A tagságért évi párezer forintot kell fizetni. Mivel ezek az egyesületek jellemzően nonprofit szervezetek, ezért az élelmiszeren és az utazáson kívül más költségei nincsenek a túrázásnak.

Forrás: AFP

Úszás

Az úszás minden életkorban ideális sport, a kevésbé fitteknek, túlsúlyosaknak sem megterhelő, és egy úszódresszen kívül nem kell hozzá felszerelés. Nagy hátránya, hogy uszoda viszont kell hozzá, így a kisebb vidéki településeken élők többségének nincs rá lehetősége. A budapestiek sok uszoda és fürdő közül válogathatnak, de a fővárosban az úszás az egyik legdrágább sportolási lehetőség: a legtöbb helyen 1300-2000 forintot is elkérnek egy belépőért, így aki hetente többször is eljárna úszni, annak sokat kell rá áldoznia. Vidéken - már ahol van uszoda - a kevésbé tehetőseknek is megfizehető lehetőséget jelenthet az úszás. A dunaújvárosi sportuszodában például 400 forint a kétórás úszójegy, a diákok és nyugdíjasok viszont 300 forintért akár egész nap sportolhatnak. Aki még nem tud úszni, annak egy tanfolyam magántanárnál akár 30 ezer forintba is kerülhet egy hónapban. Budapesten a legtöbb uszodában vannak gyerek-úszástanfolyamok, heti két edzésért 10-12 ezer forintot kérnek el.

Forrás: MTI/Manek Attila

Foci

Ha valaki focizni szeretné vinni a gyerekét, egy budapesti nagypályás csapatnál 5-10 ezer forintos havi tagdíjjal kell számolnia, vidéken ez jellemzően olcsóbb. A focicipők árai háromezer forinttól kezdődnek, 10 ezerért már jó minőségűeket lehet kapni. Kezdeti költségként nagyjából 20-25 ezer forintot kell fizetni az edzőcuccokért (mezek, melegítő, esőkabát). Ha valaki a baráti társaságával szeretne benevezni egy amatőr kispályás bajnokságba, egy 20 meccsből álló bajnokságért nagyjából 100 ezer forintot kell fizetnie.

Kondi, jóga, aerobik

A rendszeresen sportolók többsége - legalábbis a városokban, ahol van erre lehetőség - fitnessterembe jár. Ez Budapesten a többi sportolási lehetőséghez hasonlóan jóval többe kerül, mint vidéken: a nagy, népszerű fitnesstermekben egy havi bérlet 15-17 ezer forint. Ezért a legtöbb helyen akár a konditermet, akár a különféle aerobikórákat lehet látogatni, és az árban általában a szaunahasználat is benne van. Egy kevésbé felszerelt teremben 10 ezer forint körül válthatunk bérletet. Hasonló árakat találtunk az interneten például a szegedi termekben is, más vidéki nagyvárosokban viszont akár már havi ötezer forint alatt is lehet egy hónapon át edzeni.

Forrás: AFP

A különféle aerobik-, jóga- és zumbaórákat a fővárosban alkalmanként 800-1500 forintos áron lehet látogatni. A fitnessruházatra vagyonokat is el lehet költeni, de akár párezer forintból is fel lehet öltözni: az egyik nagy sportáruházban már 5000 forintért is van saját márkás fitnesscipő, a legolcsóbb, ilyen edzésekhez ajánlott nadrágokat és felsőket pedig 2000 forintért kínálják.

Kerékpár

A kerékpározás az egyik legnépszerűbb szabadidős sport. A bevásárlóközpontokban már 20-30 ezer forintért is lehet bicikliket venni, de a jobb minőségű kerékpárok árai 60-80 ezer forinttól kezdődnek. Az országúti versenykerékpárok 300 ezer forinttól kezdődnek. Lámpákat már ezer forinttól lehet venni, bő 10 ezer forintból pedig normális minőségű lakatot és fejvédőt is lehet venni.