Bármikor robbanhatnak az ellopott rakétafejek

Vágólapra másolva!
A megkérdezett szakértő szerint elég egy rossz mozdulat, hogy felrobbanjanak a Táborfalváról eltűnt szerkezetek, a Honvédelmi Minisztérium viszont még nem közölte, mekkora a veszély.
Vágólapra másolva!

Elég egy rossz mozdulat, és akár fel is robbanhatnak azok a rakétafejek, amelyek a táborfalvai lőtérről tűntek el. "Attól még, hogy ez eddig még nem történt meg, bármikor felrobbanhatnak" - mondta az [origo]-nak egy, a neve elhallgatását kérő volt katona. A nyugállományú tiszt elmondta, hogy egy ilyen rakétának van egy belső indítószerkezete, ami miatt a szerkezet akkor is robbanóképes, ha még nem robbant fel.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán közölte, hogy egy szeptember 13-i helikopteres éleslövészet után észlelték, hogy a Magyar Honvédség lőterén - a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett területről - hátramaradt levegő-föld rakéták harci fejeit elkopták. A harci fejek 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter hosszúságú csövek, a két végükön lévő furatban narancssárga anyag látható.

A megkérdezett volt katona szerint bár fémköpenyük vörösréz bevonatú, a rakétafejeket nem nagyon lehet eladni. "Sem a színesfém kereskedők, sem a fegyverkereskedők nem veszik át ezeket, mert túl veszélyes eszközök, gyűjtőknek viszont nem igazán érnek semmit" - mondta a nyugalmazott katona, aki azt feltételezi, hogy kamaszok vihették el a fejeket.

Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy a lőtérről valaki elvisz ilyen veszélyes tárgyakat, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte, hogy a 273 hektáros táborfalvi lőtér védett, és őrzött honvédségi terület, ami azonban nem belátható. "A terület nagysága nagyságából és természeti adottságaiból adódóan azonban bekeríteni nem lehet, de minden bejutási szakaszán sorompó, vagy tábla tiltja az illetéktelen behatolást" - olvasható a minisztérium az [origo]-nak küldött válaszában.

A HM azt is közölte, hogy az SZ8-as rakéták magasabb hatóerejű robbanóanyaggal vannak töltve. "Mivel a lövedék kilőtt állapotban volt, a gyújtószerkezete valószínűleg élesedhetett, aminek következtében elképzelhető, hogy bármilyen külső behatásra felrobbanhat. Robbanás esetén halálos sérülést okozhat és környezetét veszélyezteti" - közölte a tárca.