Kényszernyugdíjazott bírók nyertek pert

Vágólapra másolva!
Újabb három olyan bírónak adott igazat a munkaügyi bíróság, akiket tavaly kényszernyugdíjaztatott a kormány, illetve az általa javasolt törvényt elfogadó parlament.
Vágólapra másolva!

Öt nyugalmazott Veszprém megyei bíró visszahelyezési pere kezdődött meg a Győri Munkaügyi Bíróságon, hármójuk esetében nem jogerősen már ki is mondták a bírói jogviszony megszüntetésének jogellenességét. A bíróság a Veszprémi Törvényszék korábbi elnökének és a Veszprémi Törvényszék fellebbviteli büntető tanácsa tagjának ügyében a tárgyalást elhalasztotta.

A bíróság a Pápai Városi Bíróság korábbi elnökének, a Veszprémi Törvényszék büntető fellebbviteli tanácselnökének és a Veszprémi Törvényszék polgári fellebbviteli tanácstagjának ügyében ítéletben mondta ki a bírói szolgálati jogviszony megszüntetésének jogellenességét, és egyúttal kötelezte az alperest, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül tegye meg a bírói tisztség helyreállítása érdekében szükséges intézkedéseket.

Az Alkotmánybíróság (Ab) nyáron alaptörvénybe ütközőnek ítélte a január elsején életbe lépett, részben alaptörvényi szintű, az átmeneti rendelkezésekben is rögzített új szabályozást, amely a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentést kapcsolt. Az Ab visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vitatott rendelkezéseket, amelyeket a kormány javaslatára a parlament kormánypárti többsége hozott.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szeptember elején terjesztette be a parlamenthez a bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló, most folyamatban lévő alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) október 1-jén közleményben tudatta, hogy a hivatal elnöke, Handó Tünde szolgálati pótlékot és átalány-kártérítést is javasol a bírói nyugdíjazások kapcsán a parlament előtt folyamatban lévő törvénymódosításokkal összefüggésben.

Schmitt Pál államfőként március 29-én 194 bírói felmentő határozatot írt alá, utóda, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

A Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság szeptember 18-án, az augusztus végi két hasonló döntés után újabb kaposvári bírót helyezett vissza nem jogerősen tanácsvezetői tisztségébe, kimondva, jogellenes volt a köztársasági elnöknek a bíró életkora miatti felmentő határozata.

A magyar bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését vizsgálja a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága is.