Széttépte a szél a Balaton leggyorsabb vitorlását

Józsa Márton Miklós és csapata haladnak a Fifty-Fifty nevű 50 lábas kétárbócos katamaránnal Badacsony előtt vissza a cél felé a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen
Vágólapra másolva!
Mindkét árbocát elvesztette egy szombat délutáni balatoni szélrohamban a Fifty-Fifty nevű vitorlás katamarán, amely idén egy 57 éves rekord megdöntésével nyerte meg a Kékszalag-nagydíjat. A balesetben az egyik szemtanú szerint senki nem sérült meg, de a hajó elvesztette az összes vitorláját, és mozgásképtelenné vált.
Vágólapra másolva!

Súlyos baleset érte szombat délután a Balatonon azt a vitorlást, amely idén nyáron megnyerte a balatoni Kékszalag-nagydíjat - tudta meg az [origo] a baleset egyik szemtanújától. A Fifty-Fifty nevű, magyar építésű kétárbocos katamarán délután 4-körül, Zamárdi és Balatonszéplak környékén, a tó déli oldalán járt szerencsétlenül, amikor egy nagyobb széllökés kitörte a hajó mindkét árbocát.

Az [origo]-nak nyilatkozó szemtanú szerint a Balaton legjobb, leggyorsabb hajójának számító vitorlás árbocai egy nagyobb széllökésben teljesen összeomlottak, minden vitorla leszakadt, és a hajó mozgásképtelenné vált. A férfi, aki a baleset időpontjában a Fifty-Fifty mellett vitorlázott egy másik hajóval, úgy látta, hogy a balesetben senki nem sérült meg, és a hajó szerencsére nem is borult fel. Hogy mi lett a további sorsa, arról nem tudott beszámolni, de azt mondta, hogy vélhetően kikötőbe vontatták, és most "jól eldugják".

Forrás: MTI/Turcsi Gábor
A Fifty-Fifty a Kékszalagon: ez volt a leggyorsabb hajó

"Nem történt tragédia, de jelentős káreseményről van szó" - mondta a szemtanú, aki szerint "nagyon kemény látvány volt", ahogy a két karbonárboc leszakadt. A szerencsétlenül járt hajót kísérő vitorlázók a balesetről videofelvételt is készítettek. A baleset a szemtanú szerint azért történhetett, mert a délutáni nyugodt időjárás után estére erős déli szél támadt a Balatonon, és a pöffös széllökések a lehető legrosszabb időjárási körülményeket idézték elő.

A Fifty-Fifty nevű katamarán azután vált országszerte híressé, hogy idén júliusban megdöntötte a balatoni Kékszalag-nagydíj 57 éve fennálló gyorsasági rekordját. Józsa Márton kormányzásával a hajó 10 óra 34 perc 15 másodperc alatt teljesítette az Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyeként számon tartott balatoni vitorlásversenyt, majdnem hat percet javítva az 1955-ös rekordon.

Az új építésű hajó legénysége a győzelem után, augusztusban azt nyilatkozta, hogy a jövőben is tókerülő versenyeken indulnak majd a katamaránnal, jövőre pedig 2-3 balatoni és külföldi versenyen is szeretnének részt venni.