Százmilliókat csaltak ki a takaréktól

Vágólapra másolva!
Több százmillió forint kárt okozott egy bűnszervezet egy kiskunfélegyházi takarékszövetkezetnek azzal, hogy hamis adatokkal nagy összegű hiteleket vettek fel a pénzintézettől.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Törvényszék büntetőperének vádirata szerint a kiskunfélegyházi pénzintézet 2005 második felétől az elsőrendű vádlottnak és húsz társának érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak hitelt nyújtott. A vádlottak hiteligénylésekhez benyújtott dokumentumai nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazták, és a felvett kölcsönök jelentős részét nem teljesítették. Ezzel összesen több százmillió forintos kárt okoztak a takarékpénztárnak.

A vádlottak a követelések értékesítéséről szóló faktorszerződések alapján fennálló kötelezettségeket mindig újabb faktorok alapján folyósított összegekből fedezték, és 2005-2007-ben egy egész faktorrendszert alakítottak ki. Ennek felhasználásával újabb és újabb fiktív, továbbértékesíthető követelést igazoltak a takarékszövetkezettel szemben, hogy azt a látszatot keltsék a pénzintézetnél, hogy az jól működő gazdasági társaságokkal áll kapcsolatban. A csalással kapcsolatban a jövő évben várható ítélet a Kecskeméti Törvényszéken.