Szabó Máté: Szükségtelen volt Csókakő rendőri megszállása

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint a rendőrség aránytalanul nagy készültséggel lépett fel, és szükségtelenül korlátozta az emberek szabad mozgáshoz való jogát, amikor lezárta Csókakőt. Augusztusban azért vonult ki 300 rendőr a faluba, mert azt hitték, hogy az Új Magyar Gárda avatásra készül. Szabó Máté törvényt is módosítana az ügy miatt.
Vágólapra másolva!

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint a rendőrség szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a helyi lakosoknak és a települést meglátogatni kívánó turistáknak a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához, valamint a személyi szabadsághoz, illetve a tisztességes eljáráshoz való jogát augusztusban Csókakőn. Emellett akadályozta a jogbiztonság követelményének érvényesülését, és alapvető joggal összefüggő visszásságot is okozott.

Mint arról beszámoltunk, 300 rendőr szállta meg Csókakőt augusztus 25-én. Mint kiderült, a rendőrök olyan információt kaptak, hogy az Új Magyar Gárda tagjait fogják felavatni a településen, de az avatást végül más helyszínen tartották meg.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai a hivatalból indítottak helyszíni vizsgálatot a rendőri akció miatt, ennek során felkeresték a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, és meghallgatták a csókakői polgármestert, valamint a jegyzőt is.

Szabó Máté a vizsgálat végén megállapította azt is, hogy a gárdistaavatásokkal kapcsolatos jelenlegi, nem egyértelmű jogi környezet bizonytalanságokhoz vezet, egyes esetekben eltúlzott, szükségtelen és aránytalan - a közvélemény szemében indokolatlan - rendőri akciókat, míg más esetekben az intézkedések elmaradása állampolgári elégedetlenséget szülhet, és megrendítheti a rendőrségbe vetett bizalmat.

Az ombudsman felkérte az országos rendőrfőkapitányt, intézkedjen, hogy a jövőben ne kerülhessen sor a csókakőihez hasonló rendőri akcióra, és vizsgálja meg, hogy terhel-e valakit felelősség a község teljes lezárását elrendelő döntés meghozatalában.

Szabó Máté felhívta a közigazgatási és igazságügyi minisztert is, hogy a belügyminiszterrel egyeztetve kezdeményezze a szabálysértési törvény módosítását, hogy a feloszlatott egyesületek tevékenységével szemben elrendelt rendőri intézkedések a jövőben megfeleljenek a kiszámíthatóság, a tisztességes eljárás és a jogbiztonság követelményének.