Feljelentés a Rác fürdőnek adott hitel miatt

Vágólapra másolva!
Mintegy hétmilliárd forintos kárt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a Kehi a Rác fürdőnek nyújtott állami hitel miatt. Bár a beruházás elkészült, az anyagi gondok és a működési engedély hiánya miatt a fürdő és a szálloda is üresen áll.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Rác fürdőnek nyújtott állami hitel miatt - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a feljelentés hátterében az áll, hogy a Magyar Fejlesztési Bank úgy hagyta jóvá a Rác Nosztalgia Kft.-nek nyújtott hitelt 2005-ben, hogy a banküzlet-biztonsági főosztály nem javasolta, és a jogi igazgatóság is arra hívta fel a figyelmet, hogy fedezet híján túl nagy a hitel kockázata.

A kft. ellen, amely a Rác fürdő felújítására jött létre, és amelynek 25 százalékos tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a napokban indult meg a csődeljárás, miután három hitelezője végrehajtást kért a cég ellen.

A cég hitelszerződését, amelynek alapján 6,1 milliárd forint hitelt folyósítottak, az MFB az idén júliusban mondta fel, mert a Rác Nosztalgia Kft. nem fizette a részleteket. A Kehi szerint az MFB úgy helyezett ki több milliárd forint hitelt, hogy a használatbavételi engedély megszerzéséig csak 720 ezer forintnyi fedezettel rendelkezett. A felépítményeket terhelő banki jelzálogjogokat pedig máig nem jegyezték be, holott ez jelentette volna a fedezetet.

A beruházás elkészült, de az anyagi gondok, illetve a működési engedély hiánya miatt a fürdő és a szálloda is üresen áll.