Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a szomszédba járt át tejért, Csányi Sándor azonban maga fejte a tehenet - derült ki az ultramodern Csányi-tehenészet keddi megnyitóján. A telepen a szarvasmarhák zenét hallgatnak, Ángyán József zsíros ajánlatot kapott, de az ország leggazdagabb embere azt is elárulta, milyen nyári kalandokba kellett keverednie ahhoz, hogy saját disznóit irigyelje.
Vágólapra másolva!

Erős istállószag és seregnyi szemtelen légy fogadta az öltönyös vendégeket kedd délután a Magyarbóly melletti Csípőtelken, ahol a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt. tartotta az újonnan épített tehenészetének az átadását. A leginkább az OTP elnök-vezérigazgatójaként ismert Csányi a Bonafarmon keresztül tulajdonosa többek között a Picknek, a Herznek valamint a Mizo tejnek is, mellesleg közel 135 milliárdos vagyonával az ország leggazdagabb embere.

A puszta közepére két év alatt felépített három istállócsarnok környékét kedd délután biztonsági emberek, kifogástalan öltözékű pincérek és közel kétszáz vendég lepte el. A parkoló bejáratánál kisebb dugó is kialakult, pedig a meghívottak bőven ráértek volna, a megnyitó díszvendége, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis fél órát késett.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán Viktor volt a díszvendég a tehenészet megnyitóján (a képre kattintva galéria nyílik)

Ez azonban vélhetően nem zavarta a több ezer szarvasmarhát, amelyeknek a miniszterelnök megérkeztéig Enya-számokat játszottak a hatalmas istállókba felszerelt hangszórókon keresztül. Olyan apróságokból is észre lehetett venni, hogy az ország leggazdagabb embere a házigazda, hogy a rendezvénysátor két sarkában helytörténeti kiállítást rendeztek be, vagy hogy a vendégek ultramodern Toi-Toi vécékben végezhették a dolgukat.

Csányi légkondicionált malacai

Az új tehenészet a sajtótájékoztató szerint Európa egyik legmodernebb szarvasmarha-telepe. Három és fél milliárd forintból készült, 2500 tehenet tenyésztenek benne, a fejőházban pedig óránként négyszáz tehenet tudnak megfejni. A teljes mértékben komputerizált istállók oldala nyitott, de ha az időjárás indokolja, akkor ponyvafalakat is fel tudnak húzni az állatok védelmére. A nagy melegben pedig 140 darab ventilátor biztosítja "az állatok optimális hőérzetét".

Ehhez Csányi Sándornak is volt hozzáfűznivalója a megnyitó során elmondott beszédében. 2004-ben Görögországban volt egy hajótúrán egy olyan katamaránnal, amelyben nem volt klíma, így igencsak melegük volt. Ekkor kezébe vett egy magyar újságot, amelynek a címlapján a legújabb sertéstelepével kapcsolatban a következő cím állt: Légkondicionált ólakban hűsölnek Csányi disznói. A bankvezér szerint ekkor igencsak rosszakat gondolt a disznókról.

Ángyán zsíros ajánlatot kapott

Csányi szerint a változó világtrendek és az ázsiai felvevőpiac erősödése miatt óriási lehetőség ma Magyarországon az élelmiszeripar, a Bonafarm pedig 1995 óta minden jövedelmét a fejlesztésekre fordítja. "Hatszor annyi állatot tartunk, mint mások Magyarországon"- mondta Csányi. Hozzátette azonban, hogy a húsfeldolgozó üzemeik igényeit még így sem tudják teljes egészében kielégíteni, ezért a szarvasmarhák esetében tíz százalékos, a kocák terén azonban a lecsökkent állomány miatt ötvenszázalékos importra szorulnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán és Csányi átadja a telepet (a képre kattintva galéria nyílik)

"Kaptam ezért a miniszterelnöktől hideget-meleget" - mondta Csányi, de aztán hozzátette, hogy Orbán megértette az érveit. Van valaki azonban, aki Csányi szerint nem értette meg a magyarázatát, ez pedig Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár. "Miután mindig csak kritizál, ajánlanék neki egy lehetőséget, és nagyon szívesen alkalmaznám a Pick koca-előállítási, beszerzési főigazgatójaként általa megjelölt fizetésért" - mondta.

Rossz álom, ahogy az ország kinéz

"Szoktak lenni nekünk vitáink, nem kicsi, nem kevés" - mondta beszédében Orbán Csányi szavaira reagálva. Ezek sokszor a bankadóról, vagy a devizahitelesek megmentéséről szólnak, ezek azonban szerinte könnyű ügyek, mert a leghevesebben a mezőgazdaságról szoktak vitázni. "Mivel mind a ketten falusiak vagyunk, ezért mind a ketten úgy gondoljuk, hogy valamilyen mértékig konyítunk ahhoz, amiből a falusi emberek a mindennapi életüket fenntartják" - mondta.

Orbán szerint ennek ellenére örömmel jött el a megnyitóra, nemcsak azért, mert szerinte Csányi az elmúlt húsz év legsikeresebb magyar üzletembere, hanem mert egy világszínvonalú beruházás jött létre. "Ez azt jelenti, hogy vidéki magyar emberek világszínvonalú technológiát képesek létrehozni" - mondta. Orbán szerint az ország legnagyobb baja jelenleg éppen az, hogy nem hiszi el magáról, mire képes, de minden ilyen beruházás bátorítás. "Mi különbek vagyunk és többet tudunk annál, mint ahogy ma az országunk kinéz. Ez csak egy balszerencse, történelmi nyavalya, egy rossz álom" - mondta.

Orbán nem fejt, Csányi igen

A megnyitó után a miniszterelnök Csányi Sándor társaságában felsétált az istállóhoz, átvágta az átadást jelképező szalagot, majd levette öltönyét, meglazította a nyakkendőjét, feltűrte az ingujját, és így felkészülve belépett a tehenekkel teli istállócsarnokba, ahol röviden elmagyarázták neki, hogyan működik a tenyésztési rendszer. Két tehenésszel is kezet fogott, még meg is dicsérte őket, hogy milyen szép szál legények.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A kör alakú fejőházban óránként négyszáz tehenet tudnak megfejni (a képre kattintva galéria nyílik)

A fejőházban azonban már meglepetések is érték. "Hoppá" - kiáltott fel megrökönyödve, amikor belülről is megnézhette a kör alakú építményt, és több tehénnel is szembetalálta magát. "Azt hittem, hogy csak hátulról fogjuk látni őket" - mondta Csányinak, majd hozzátette azt is, hogy a rendes gazdaember mindegyiket névről ismeri. A megnyitó során az is kiderült, hogy a miniszterelnök még sohasem fejt tehenet, újságírói kérdésre pedig elmondta, hogy gyerekkorában mindennap egy bizonyos Ádámnéhoz jártak át tejet venni. "Tejíze volt, ez a sok hókuszpókusz, amitől a pénz jön, még nem volt, ott tej jött, nem pénz" - mondta nevetve.

"Annyiban nyilván van közösségünk, hogy mint minden vidéki ember, közelebb volt a földhöz, közelebb volt az állatokhoz" - mondta az [origo]-nak Csányi Sándor arra a kérdésre, hogy milyen közös jellemvonásai vannak a miniszterelnökkel. Vidékiként ő is ilyen helyzetben volt fiatalkorában, az ő dolga volt például a disznóetetés a családi gazdaságban, de például ő tehenet is fejt. Azt mondta, értékeli, hogy a miniszterelnök eljött a megnyitóra, mert "van elég dolga", de úgy érzi, hogy meg is érdemelték ezt a gesztust, mert a Bonafarm-csoport rengeteg fejlesztett a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is.