Orbán: Soha nem hazudok a magyaroknak

Vágólapra másolva!
Ha van ember a földgolyón, akivel jóban akar lenni, az Angela Merkel - jelentette ki a Handelsblatt német gazdasági lapnak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök azért konfrontatív, mert ilyen a magyar politikai kultúra, ez szerinte a kávéházainkban is látszik. Az osztrákok nálunk kellemesebbek, a britek példaképek lehetnek a gazdaságpolitikában. A miniszterelnök ma találkozik a német kancellárral.
Vágólapra másolva!

Kétoldalas interjú jelent meg a Handelsblatt német gazdasági napilap csütörtöki számában Orbán Viktorral. Az interjúból szerdán részletek jelentek meg a lap online kiadásában, de a teljes interjút akkor nem közölték.

A nyomtatott kiadásban megjelent interjúban a miniszterelnök kifejti, hogy a magyar gazdaságpolitika számára Nagy-Britannia lehet a példakép, mert ott is alig van növekedés, mégis sikerült munkahelyeket teremteni. Orbán szerint úgy kell rugalmassá tenni a munkaerőpiacot, hogy az alsó társadalmi szinteken is megérje munkát vállalni.

Előkerült a kommunizmus

A Handelsblatt újságírói azzal is szembesítették a miniszterelnököt, hogy a magyar GDP alacsony, még most is alacsonyabb, mint például Görögországé. Orbán szerint ennek egyértelműen a kommunizmus az oka, mert eltüntette a magyar tőkéseket, nem úgy, mint Görögországban.

Orbán kifejtette, van személyes véleménye arról, hogy érdemes-e a görögöket az eurózónában tartani, de mint magyar miniszterelnök erről nem akar beszélni.

Az interjú első fele csak gazdasági kérdésekkel foglalkozik, az újságírók csak a második felénél kanyarodnak rá érzékenyebb politikai témákra. "Az ön vezetési stílusa, udvariasan szólva, vitatott" - vezetik fel ezt a részt. Orbán szerint azonban, csak azok vitatják ezt, akik nem szeretik.

Ilyen a politikai kultúránk

Miért nem követi Merkel konszenzuskereső politikáját? - kérdezik a miniszterelnököt. "Ha van a földgolyón egy ember, aki nem szeretném, hogy az ellenségem legyen, az Angela Merkel. Éppen ezért örülök neki, hogy baráti a viszonyunk" - válaszolja erre Orbán.

A miniszterelnök viccelődve arról is beszélt, hogy ha 60 kilóval nehezebb lenne, akár Helmuth Kohl is a példaképe lehetne. (Az egykori német kancellár igencsak megtermett.) Végül konfrontatív politikai stílusát a miniszterelnök a magyar politikai kultúrával magyarázza. "Nézzék meg a kávéházainkban: a magyar szívesen és odaadóan vitatkozik." Amikor a Handelsblatt újságírói ezt az osztrák kultúrához hasonlítják, a miniszterelnök azt "kellemesebbnek", a magyart viszont "direktebbnek" írja le.

Orbán arról is beszél - a Handelsblatt kérdésére -, hogy a nép emberének tartja magát. "Azt üzenem a magyaroknak, hogy soha nem hazudok nekik, soha nem árulom el őket, és mindig harcolok értük."

"Legkésőbb öt év múlva Európa országaiban is fel fog merülni, hogy szükség van-e egy olyan erős központi hatalommal rendelkező elnökre, mint amilyen az Egyesült Államok elnöke" - mondta. Orbán szerint ugyanis 5 év múlva még mindig nem lesz megoldva az európai válság.

Euró: most nem

A szerdán megjelent interjúrészletben a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetében felelőtlenség lenne bevezetni az eurót Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-tagság ugyan az euró bevezetésére kötelez, "de a csatlakozási szerződés aláírásakor az euróövezet még egészen más képet mutatott", mint most, ezért a csatlakozás a valutaunióhoz már nem lehet automatikus kötelezettség.

Csütörtöki berlini látogatásával összefüggésben elmondta, hogy a magyar-német kapcsolatok "sértetlenek", ezért mindenekelőtt Európa jövőjéről kíván beszélni Angela Merkel kancellárral, és három témát szeretne körbejárni. Először is, a tervezett bankunió Magyarország számára "túl gyors". A közös euróövezeti bankfelügyelet "a jövőt tekintve jó ötlet lehet, de nem szabad semmit elhamarkodni". Magyarország továbbá "nem adóharmonizációt, hanem adóversenyt" akar Európában. A harmadik téma az EU következő hétéves költségvetési keretének ügye, "hiszen erről még az év vége előtt dönteni kellene" - mondta Orbán Viktor a Handelsblattnak adott interjújában.