Búzatáblák felgyújtásával vádolnak egy férfit

Vágólapra másolva!
A bíróság számára készült szakértői vélemények szerint piromániás az a férfi, aki Vas megyében tavaly nyáron felgyújtott több gabonatáblát. Azzal védekezik, hogy rossz szokása az az égő csikk eldobása.
Vágólapra másolva!

A vád szerint gabonatáblák felgyújtásával csaknem tízmillió forint kárt okozott Vas megyében az a férfi, akinek a pere csütörtökön kezdődött meg a Kőszegi Városi Bíróságon.

Az ügyészség vádirata szerint a férfi múlt év júliusában és augusztusában hat alkalommal okozott szándékosan tüzet Szombathely és Kőszeg között úgy, hogy még lábon álló, aratás előtt lévő búza-, illetve árpatáblába dobott égő cigarettacsikket.

A vádlott a bíróságon azzal védekezett, "régi rossz szokása" az égő cigarettacsikkek eldobása, állítása szerint nem mérte fel, hogy egy aratás előtt lévő gabonatáblában a nyári szárazságban tüzet is okozhat. Vallomásából kiderült, hogy kerékpárral járta a határt, olyan úton is, amelyet csupán a földeket megközelítő munkagépek használnak. Egy alkalommal, amikor ilyen helyen gyújtott okozott tüzet a cigarettája, 30 hektárnyi gabona égett le, és a tűz egy közeli erdőrészre is átterjedt.

A csütörtöki elsőfokú tárgyaláson az ügy sértettjeit, a károsult mezőgazdasági vállalkozókat hallgatták meg, akik közül nem mindegyiknek volt biztosítása, így volt, akit jelentős kár ért.

Noha a nyomozati időszakban készült szakértői vélemény szerint a vádlott nem szenved cselekvőképességét korlátozó elmebetegségben, más korábbi orvosi szakvélemények szerint a férfi piromániás, ezért az ügyészség a szakértői vélemények kiegészítését, illetve szakértők meghallgatását kérte. A bíróság, helyt adva az újabb bizonyítási indítványnak, elnapolta a tárgyalást.