Jön a sofőr nélküli buldózer a parlamentben

Vágólapra másolva!
Az MSZP új megmondóembert avat fel, Lendvai Ildikó a lisztérzékenyekért aggódik, a Jobbik egy sofőr nélküli buldózerről beszél a parlamentben ezen a héten. A kétnapos ülésen a Fidesz visszavonja a bírók kényszernyugdíjazásáról szóló tervezetet, elhalasztja a választási eljárásról szóló vitát, és újra megszavaz egy Áder János által visszaküldött javaslatot. Ez lesz a héten a parlamentben.
Vágólapra másolva!

A legújabb megmondóember: Az MSZP-s Lukács Zoltánról eddig tizedannyit sem hallottunk, mint Nyakó Istvánról, pedig az e heti interpellációja alapján ő a szocialisták legújabb megmondóembere. Lukács minden bizonnyal a kormány "nem engedünk az IMF-nek" reklámkampányáról kérdezi egyenesen a kormányfőt, és már a kérdés címe alapján borítékolható, hogy nem fog udvariaskodni: "Miért költ százmilliókat a kormány saját alkalmatlanságának bizonyítására, amikor az már köztudott?" Nem tartjuk valószínűnek, hogy erre maga Orbán fog válaszolni, valószínűleg Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár veszi fel a kesztyűt.

A legnagyobb alákérdezés: Szinte magunk előtt látjuk, amint a külügyi bizottság fideszes elnöke a szobájában hosszasan töpreng, mit is kérdezzen a külügyminisztertől. Miért nevezhette a bővítési biztos Magyarországot az EU-bővítés rossz példájának? Miért szólította fel Angela Merkel Orbánt a politikai kisebbség jogainak tiszteletben tartására? Nem, Balla Mihály e helyett ezzel interpellálja a külügyminisztert: "Van-e példa Európában a magyarhoz hasonló munkahelyvédelmi akciótervre?" Nyilván megtudjuk majd, hogy a világon egyedülálló a kormány akcióterve.

A legnagyobb halasztás: Habár az üléstervben még szerepelt, ezen a héten mégsem tartják meg a választási eljárásról szóló törvényjavaslat részletes vitáját. Vagyis ezen a héten nem hallhatunk újabb érvet a magyar szavazók butaságán kívül Kósa Lajostól, miért is kell bevezetni a választási regisztrációt. Habár a Fidesznek az eddigi gyakorlat alapján nem szokott problémát okozni az ellenzéki indítványok gyors leszavazása, most a miatt kérte a kormánypárti frakció a halasztást, mert szeretné figyelembe venni az ellenzéki javaslatokat is. A regisztrációt kőbe véső alkotmánymódosítást viszont nem napolják el a képviselők, az ehhez érkezett módosítókról hétfőn szavaznak.

A legnagyobb visszakozás: A héten már kiderült, hogy az év végéig mégis kivárna a kormány a bírói kényszernyugdíjazás szabályainak elfogadtatásával, ezért a parlamenti végszavazás helyett hétfőn visszavonják az ehhez szeptemberben benyújtott javaslatokat, köztük az alaptörvény módosítását is. A hivatalos indoklás szerint a kormány mérlegelni szeretné az Országos Bírósági Hivatal és a legfőbb ügyész észrevételeit, az [origo] kormányzati forrásból származó információi szerint azonban meg akarja várni, hogyan dönt az Európai Bíróság a bírói nyugdíjazásról, hiszen a bírák számára kedvező döntés esetén át kellene írni a törvényt.

A legérdekesebb hasonlat: A jobbikos Z. Kárpát Dániel interpellációjának címe: "Ki állítja meg a sofőr nélküli buldózert? Avagy kaphatnak-e moratóriumot, átmeneti mentességet a hitelkárosultak?" Érdekesek azok a címek, amelyekben az avagy szó szerepel, ami jelzi, hogy ugyan a képviselő időt és energiát ölt a címadásba, mégsem bízik abban, hogy a cím első feléből kiderül, miről van szó. Ebben az esetben értjük, hogy a devizahitelesek problémáiról érdeklődik, de ki vagy mi lehet a sofőr nélküli buldózer? Talán a válság? Vagy a svájci frank árfolyama? Vagy maga Matolcsy György?

A legnagyobb aggodalom: Először azt hittük, hogy az LMP-s Szél Bernadett viszi el a díjat ezen a héten a "Miért rúgnak bele ismét a legnehezebb helyzetben lévőkbe?" című kérdésével. Az LMP-s képviselő valószínűleg azokért aggódik, akik a segélyplafon miatt jövőre az eddiginél is kevesebb támogatást kapnak majd. Mivel azonban ez nem derül ki egyértelműen, inkább a lisztérzékenyekért aggódó Lendvai Ildikónak ítéltük a díjat ("Miért nem foglalkozik senki sem a lisztérzékenyekkel?"). Halász János államtitkár nyilván el fogja mondani Lendvainak, hogy a lisztérzékenyekről sem feledkezik meg senki, ők is a nemzeti együttműködés részei, és hogy Lendvai MSZP-s frakcióvezetőként majd pártelnökként még nem aggódott ennyire a lisztérzékenyekért. A Google keresője egyelőre nem ad ki semmilyen találatot, ha azt ütjük be, hogy "Lendvai Ildikó + lisztérzékenység".

A leglátványosabb ismétlés: Déja vu-jük lehet a képviselőknek a héten, ugyanis újra szavazniuk kell a parkolás rendjéről szóló javaslatról. Néhány héttel ezelőtt már megtették, de Áder János államfő aláírás helyett visszaküldte a javaslatot. A jogszabály a miniszternek felhatalmazást adott volna arra, hogy rendelettel állapítsa meg, hogyan használhatja fel egy önkormányzat a parkolási bevételeket. Áder azonban felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati törvényt nem lehet egy miniszteri rendelettel felülírni, így Pintér Sándor visszakozott, és hajlandó kitörölni ezt a részt a tervezetből. Az államfő az államháztartási törvény módosítását is visszaküldte, erről azonban nem tudni, mikor fognak újra szavazni a képviselők.

Mi lesz még a héten a parlamentben?

A parlament a kétnapos ülésen dönt a 2012-es költségvetés módosításáról is, amely szerint ötmilliárd forintról tizenötmilliárd forintra növekedne az az idei keretösszeg, amekkora értékben az állam ingyenesen átadhat vagyonelemeket az önkormányzatoknak. A képviselők szintén hétfőn szavaznak többek között a Bethlen Gábor Alap 2011-es működéséről és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011-es költségvetéséről szóló határozatokról, valamint a 2011-es zárszámadásáról.

Emellett arról is döntenek, hogy az egészségügyi dolgozók fizetésemelése érdekében emelik a cigaretta, a dohány, az alkoholos italok, illetve az LPG-üzemanyagok adómértékét. Hétfőn szavaznak a képviselők az új postatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is, kedden reggel pedig folytatódik az új földtörvény általános vitája.