Havi százezerbe kerül egy állami vezető parkolása

Vágólapra másolva!
Összesen 409 utcai parkolóhelyet bérelnek a belvárosban, ezért évente félmilliárd forintot fizet az állam. A Blikk szerint a belvárosi irodák, bankok kevesebb pénzből is meg tudják oldani a céges autóik tárolását.
Vágólapra másolva!

Az állami vezetőknek nemcsak szolgálati autó, hanem parkolóhely is jár a belvárosi hivataluk előtt. Csak az V. kerületben 409 kizárólagos parkolóhelyet tartanak fenn a minisztériumok és más országos hatáskörű szervek vezetőinek - írja a keddi Blikk.

A parkolási díjat helyettük az állam fizeti a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnak. "Egy kizárólagos parkolóhelyért 1,2 millió forintot kell fizetni évente, így összesen 491 millió forint éves bevétele van ezekből a társulásnak" - mondta el a Blikknek Puskás András V. kerületi alpolgármester.

Sem a minisztereknek és államtitkároknak, sem a helyettes államtitkároknak és osztályvezetőknek sem kell parkolódíjat fizetniük az állami autók után. "Valamennyi, Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett minisztériumi autó jogosult a kizárólagos parkolókat használni" - mondta a lapnak a főigazgatóság, amely 159 helyet bérel jelenleg a belvárosban évi 191 millió forintért. Ezenkívül az idén szeptember végéig több mint 14 millió forintot adtak ki parkolódíjakra, vagyis amikor normál fizetőparkolóban parkoltak az állami autóval.

Nem kell fizetniük az országgyűlési képviselőknek sem a parlament, illetve a képviselői irodaház előtt, helyettük az Országgyűlés Hivatala utal évente több tízmillió forintot a parkolási társulásnak. De a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és más, belvárosban székelő országos hatáskörű szerv is fizet az exkluzív utcai parkolóhelyekért, így jön ki a félmilliárdos összeg.

Ezekről a parkolóhelyekről az érintett intézményeknek kell gondoskodniuk, nekik kell megakadályozniuk, hogy illetéktelenek ne parkolhassanak ott. A parkolóőrök ugyanis nem vizsgálhatják azt, hogy jogosan várakozik-e ott az autó - mondta az alpolgármester.

A Blikk szerint a belvárosi irodák, pénzintézetek kevesebb pénzből is meg tudják oldani a céges autóik tárolását, mint az állami intézmények. "Havonta 50 ezer forintba kerül egy hely az őrzött mélygarázsban, a legfrekventáltabb belvárosi helyen" - mondta el az egyik pénzintézet vezető munkatársa.