Felrobbantaná egymást a Fidesz és Tarlós

tarlós istván és György István, fidesz, fővárosi közgyűlés
Vágólapra másolva!
Menthetetlen helyzetről beszéltek az [origo]-nak a megkérdezett fővárosi fideszesek, akik szerint annyira eldurvult a vita Tarlós István és a Fidesz-frakció között, hogy a következő két év "egymás kölcsönös szívatásával" telik majd. Hétfőn Tarlós István nem támogatta a buszpályázatról szóló fideszes javaslatot, amelyet a Fidesz-frakció végül nélküle is elfogadott. Erre Tarlós válaszul megnyirbálta helyettese, György István hatásköreit. A konfliktust Rogán Antalnak kellene enyhítenie, akivel Tarlósnak korábban nem volt felhőtlen a viszonya.
Vágólapra másolva!

"Teljesen esélytelen" - egytől egyig így válaszoltak hétfőn az [origo] által megkérdezett fővárosi fideszes képviselők arra a kérdésre, hogy lehet-e még normalizálni a főpolgármester és a fővárosi Fidesz-frakció durván elmérgesedett kapcsolatát. A megkérdezettek egybehangzóan arra számítanak, hogy a ciklus hátralévő két éve az elmúlt hónapokban is tapasztalt, nyilvánosság előtti adok-kapokkal, "egymás kölcsönös szívatásával" telik majd, vagyis a frakció ott tesz majd keresztbe Tarlósnak, ahol csak tud, és fordítva.

A szembenállás legutóbbi bizonyítéka, hogy a hétfői közgyűlésen a fővárosi busztender ügyében Tarlós nem szavazta meg a Fidesz módosítóját, és ezt azzal indokolta, hogy a fideszes képviselőkkel ellentétben "jelen pillanatban sem a főváros, sem a BKV jövő évi finanszírozását nem látja garantáltnak". A Fidesz-frakció hétfőn reggel másfél órán keresztül próbálta meggyőzni Tarlóst az irodájában arról, hogy hosszú távon megéri a buszüzemeltetés kiszervezése egy alvállalkozónak, mint az állandó szervizelés, de Tarlós nem támogatta a javaslatot.

A BKV vezérigazgatója és elnöke ugyanis levélben tájékoztatta Tarlóst, hogy három és fél milliárdos többletköltséget jelent a pályázat a cégnek (a Budapesti Közlekedési Központ szerint viszont ennél kevesebb pluszpénzre lesz szükség). A közgyűlésen Tarlós nem is nyomott gombot, de mivel két MSZP-s képviselő hiányzott, az LMP-s Kaltenbach Jenő pedig rossz gombot nyomott meg, elfogadták a javaslatot, amellyel a közgyűlés a BKK és a BKV igazgatóságaira bízta a döntést. A BKK kedden eredményt is hirdethetett a pályázaton, vagyis a jövő tavasszal érkezhetnek a VT-Transman által üzemeltetett buszok.

Tarlós gyors bosszúja

Tarlós István nem várt sokáig a válasszal. Úgy tudjuk, a főpolgármester a közgyűlés közben súgta oda helyettesének, György Istvánnak, hogy módosítja a hatáskörét. A BKK-t eszerint a jövőben nem egyedül György István felügyeli, hanem Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesekkel közösen. Habár György hétfőn még nem kapott erről írásos tájékoztatást, ez a gyakorlatban információnk szerint azt jelenti, hogy Tarlós elvette a BKK felügyeletét György Istvántól.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
György István és Tarlós István

A főpolgármester-helyettes közleményben úgy reagált főnöke lépésére: "a bosszú nem jó tanácsadó", és hozzátette, hogy "az utóbbi időben Tarlós Istvánt egyesek teljesen alaptalanul, a végtelenségig elbizonytalanították". Elismerte, hogy a főpolgármesternek joga van ahhoz, hogy ellátandó feladataiban korlátozza, ezzel azonban szerinte végső soron önmagát korlátozza. György sajnálja, hogy a változás miatt a jövőben kisebb hatékonysággal tudja segíteni a főváros ügyeit. György István arra a kérdésre, hogy ezek után hogy fog együtt dolgozni Tarlóssal, azt válaszolta: "indulatoktól mentesen, higgadtan" akarja meghozni a legjobb döntést.

A Fidesz-frakció több tagja is állításuk szerint megdöbbent Tarlós lépésen, egy fideszes képviselő például "nem épp barátságos húzásnak" nevezte. Elismerték azonban, hogy tenni nem tudnak ellene semmit, mert a hatáskör módosításához nincs szükség a közgyűlés támogatására.

Kevesen vannak a fideszesek a közgyűlésben

Az elmúlt hetekben többször is nyilvánvalóvá vált, hogy Tarlós István és a fővárosi fideszesek viszonya egyre feszültebb. Néhány hete a főpolgármester le akarta fokozni Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját, amely ellen a frakció több tagja határozottan tiltakozott. Egy szeptemberi frakcióülésen a fideszesek nyolcpontos listát, vagy ahogy egyikük fogalmazott, "ultimátumot" adtak át Tarlósnak, és még az MSZP-vel is összefogtak volna Tarlós hatásköreinek megnyirbálásáért, de a szocialisták elutasították az együttműködést.

A Fidesz-frakciónak azért van szüksége az ellenzékre, mert ellenzéki szavazatok nélkül a többségük sem biztos a közgyűlésben. A Fidesznek jelenleg 17 szavazata van Tarlós István nélkül, az ellenzéknek pedig 16 (10 szocialista és 3-3 jobbikos és LMP-s képviselő van a közgyűlésben). Tarlósnak ráadásul a megkérdezettek egybehangzó állítása szerint a frakcióban öt embere van, akik az ellene szóló javaslatokat nem támogatnák semmiképp. A fideszeseknek emellett azzal is számolniuk kell, hogy Tarlós István a jövőben akár sorra megakadályozhatja a neki nem tetsző fideszes javaslatokat, ha egyetlen ellenzéki képviselőt sem sikerül megnyerniük.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Menthetetlen helyzetről beszélnek a fideszesek

Tarlós és a budapesti fideszesek konfliktusát az is jelzi, hogy néhány héttel ezelőtt egy levélben Orbán Viktornál is bepanaszolták a főpolgármestert. A miniszterelnök azonban nem akart belefolyni a konfliktusba, és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost bízta meg a helyzet kezelésével, ő pedig - információnk szerint - a labdát továbbpasszolta a Tarlóssal korábban közismerten feszült viszont ápoló Rogán Antalnak, és őt kérte fel, hogy konszolidálja a helyzetet.

Rogán - úgy tudjuk - kimaradt a fővárosi fideszesek Tarlós elleni, előbb említett szervezkedéséből, és több nyilatkozatában is a korábbi odamondogatás helyett engedékenyebb hangnemben emlegeti a főpolgármestert. A fővárosi fideszesek szerint mindezek ellenére a békülésből semmi nem lesz. Az [origo]-nak nyilatkozó képviselőknek olyan mértékben elegük van az "önjáró politikusból", hogy a helyzet szerintük menthetetlen.

A fővárosi frakció ülésén információnk szerint az elmúlt hetekben több alkalommal felvetődött, hogy a kormányváltás óta eltelt két évben Tarlós teljesen magára vette a fővárosi Fidesz arcának szerepet, vagy, ahogy az [origo]-nak az egyik képviselő fogalmazott: "a Fidesznek volt főpolgármestere, de frakciója nem". Ezen a megkérdezett képviselők szerint a következő két évben mindenképpen változtatni akarnak. Hogy hogyan, azt többek szerint a fővárosi választmány péntekre összehívott ülésén vitathatják meg. A választmányi ülés napirendjén eredetileg annak a beszámolónak az értékelése szerepel, amelyet a frakció kétéves teljesítményéről állított össze a képviselőcsoport vezetése.