Megszállták az idegen aggódók az Avast

miskolc, avas lakótelep, roma, cigány felvonulás, jobbik demonstráció
Vágólapra másolva!
Teljesen felfordult szerda délután a miskolci Avas lakótelep, egymás után vonultak fel a cigányok, a Jobbik és a Gyurcsány Ferenc pártja. A helyiek a hátuk közepére nem kívánták az egyébként miattuk rendezett vonulásokat, a romák jól elszórakoztak, a Jobbik cigányozott, de a keményebb részeket kihagyta, a DK pedig tulajdonképpen nem is akart felvonulni.
Vágólapra másolva!

Már délelőtt az esti felvonulásokról beszéltek az emberek a miskolci Avas lakótelepen. A fornettisnél, a buszmegállóban, vagy csak egyszerűen a lakótelepet kettészelő Szentgyörgy utcán sétálva is el lehetett kapni olyan szavakat, hogy "már Budapesten is csak cigányoztak", "úgy hallottam, jön az MSZP is", vagy "nem kell ez nekünk ide".

Az MSZP ugyan nem tartott felvonulást szerdán az Avason, de délután roma szervezetek, aztán a Demokratikus Koalíció (DK), végül pedig a Jobbik is bejárta a lakótelepet. A Jobbik jelentette be először, hogy felvonulást tart a lakótelepen, hogy kiálljon azok mellett, akiknek az életét szerintük tönkretették a lakótelepre a Fészekrakó program keretében beköltözött családok, és tiltakozzanak az ellen, hogy Kanadából visszatért romák a telepre költözzenek. A romák és a DK a Jobbik felvonulása és a rasszizmus ellen tiltakoztak.

Maradjanak inkább otthon

Az ország egyik legnagyobb lakótelepére 2005-től nagy számban költöztek be vidékről többgyermekes családok, a Fészekrakó program keretében, amely használt ingatlanok vásárlása esetén jelentős állami támogatást biztosított számukra. A beköltöző, sok esetben roma családokra a helyiek sokat panaszkodtak. Egy a Fészekrakó program keretében a lakótelepre költözött a nő azonban azt mondta, nem jó, hogy mindig csak a rosszat mondják róluk, mert őket is jól átverték, és munkalehetőség híján nincs is miből élniük. "Felvetették velünk a milliókat, eltűntek a pénzzel, mi meg itt maradtunk a romos lakásokban" - mondta. A hitelképtelen családok ugyanis egy ügyvédi iroda köré szerveződött csoport segítségével jutottak kölcsönhöz. Az ügyvéd és társai az ügyletekből több százmilliós hasznot húztak. Az ügyben az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat vesztegetés és csalás miatt összesen 278 ember ellen.

"Elkéstek" - kommentálta a jobbikos vonulást egy nyugdíjas nő. Szerinte a fészekrakósok már tönkretették az avast, ennek ellenére azonban örül a felvonulásnak, mert szerinte "jó volna már mutatni valamit". A helyiek nagy része azonban az [origo] tudósítóinak tapasztalata szerint a háta közepére sem kívánta a szerdai felvonulásokat. "Maradjanak inkább otthon" - mondta egy idős nő a lakótelep közepén, miközben bevásárolt magának péksüteményekből. A helyi újságbódénál pedig azt mondták, a legtöbben már reggel megvették, amit akartak, aztán gyorsan hazaszaladtak, hogy kimaradjanak az eseményekből.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Már reggel óta nagy volt a rendőri készültség a lakótelepen

Az élet azonban a megszokott a kerékvágásban zajlott a lakótelepen, egészen addig, amíg meg nem érkeztek a rendezvényeket biztosító rendőrök, akiket több busz szállított a helyszínre. Onnantól kezdve minden sarkon rendőrök strázsáltak, egy helyi boltos meg is jegyezte, hogy még a francia idegenlégióban sem látott ennyi egyenruhást.

Nácik nélkül zengett a "nácik haza"

A legkorábbra, délután két órára meghirdetett roma felvonulásra kora délután kezdtek gyülekezni a résztvevők a posta előtt. A roma szervezetek "az állam kirekesztő politikája" és a Jobbik szerintük cigányellenes felvonulása miatt szervezte a rendezvényt. Ahhoz képest, hogy Horváth Aladár roma polgárjogi vezető a múlt pénteken azt ígérte, az elmúlt időszak legnagyobb roma megmozdulását szervezi, és 1500 embert vártak, mindössze kétszázan gyűltek össze, akikhez körülbelül még száz ember csatlakozott menet közben.

A menetelők jó hangulatban vonultak végig a lakótelepen. Amikor éppen nem azt skandálták, hogy "Nácik haza", jókat nevetgéltek, focimeccsekről beszélgettek. Nácikkal nem találkoztak, volt aki meg is jegyezte, hogy "egyetlen kopaszt" sem látott. Az útvonal azonban egy kicsit hosszúnak bizonyult - a város szélén lévő lakótelepről a főtérig gyalogoltak - ezt az is bizonyította, hogy egy idő után többen be-beszaladtak a közeli erdőbe, hogy könnyítsenek magukon.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Többségében miskolci romák vettek részt a felvonuláson, de jöttek olaszliszkáról és buddhista romák Sajókazáról is. A menetelők az [origo]-nak azt mondták, azért vesznek részt a rendezvényen, hogy megmutassák: nem félnek. Egyikük azt monda, nem szeretné, hogy egy kalap alá vegyék őket azokkal a romákkal, akik nem tudnak beilleszkedni. "Én 78 óta itt élek, és most én is megiszom a levét ennek" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte egyébként normális fészekrakósok is vannak.

Nem szereti, mégis felvonul a DK

Amikor leértek a lakótelepnek helyet adó dombról a városba, a Demokratikus Koalíció politikusai és szimpatizánsai éppen akkor értek fel a városból az Avasra. A "felvonulások helyett megoldást" nevű transzparenst vivő felvonulók közel ötvenen voltak, többségében idősebb emberek. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke az [origo]-nak azt mondta, nem örülnek annak, hogy fel kell vonulniuk, de az a helyes válasz a Jobbik felvonulására, hogy ők is hallatják a hangjukat.

Emellett az alkalmat is jól kihasználták arra, hogy október 23-ai budapesti gyűlésüket reklámozzák, DK-s aktivisták folyamatosan osztogatták az ezt beharangozó szórólapokat, amelyen többek között Gyurcsány Ferenc pártelnök mosolygott az olvasóra. A lakótelepen egyébként délelőtt még az a hír járta, hogy Gyurcsány is ott lesz a felvonuláson. "Állandóan idejár" - mondta egy helyi borozó kocsmárosa a korábban az Avasra be is költöző egykori miniszterelnökről. Gyurcsány azonban nem bukkant fel.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Gyurcsány Ferenc csak a szórólapokon volt jelen

A DK és a vele együtt demonstráló Szolidaritás végül a Platánnak nevezett téren felállított rögtönzött színpadon tartott egy rövidebb műsort, ahol a rasszizmus és a fasiszta eszmék ellen tiltakoztak. Eközben a tér túloldalán, már építettek a színpadot a Jobbik szimpatizánsai. A DK-s beszédekből valószínűleg nem sokat hallottak, mert a folyamatosan szóló nemzeti rock mellett egy hangos agregátort is beüzemeltek. A két tüntetés résztvevői lényegében nem is találkoztak egymással, közöttük ugyanis rendőrsorfal húzódott.

A keményebb részeket kihagyta a Jobbik

A Jobbik rendezvényére több mint ezren gyűltek össze, alig fértek el az amúgy sem túl nagy téren. Az ország minden pontjáról érkeztek szimpatizánsok, és jelen voltak a Magyar Nemzeti Gárda és az Új Magyar Gárda Mozgalom egyenruhába öltözött tagjai is. Ebből problémák is akadtak, a rendőrök ugyanis szóvá tették, hogy az egyik gárdistának egy oroszlán van a ruháján, ami így túlzottan hasonlít a betiltott Magyar Gárda egyenruhájára. Az érintett gárdista végül kifordította a kabátját, a közelben pedig egy társa azt mondta, hogy ezzel az erővel az állatkertből is elvihetnék az oroszlánokat.

A résztvevők közül az [origo]-nak többen azt mondták, hogy nem a romák, hanem a bűnözők ellen tiltakoznak, akiknek a többsége azonban szerintük roma. "Nem kérünk a fészekrakókból, nem kérünk a kanadai romákból" - mondta a rendezvényé elején a Jobbik miskolci képviselője.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A jobbikosok fáklyákkal vonultak végig a lakótelep főutcáján

"Nem vagyunk hajlandóak sunnyogni" - indokolta ottlétüket beszédében Vona Gábor a Jobbik elnöke. Vona visszautasította, hogy rasszistának hívják őket, szerinte ők egyszerűen az építő emberek mellett, és a rombolók ellen vannak. Felsorolta, mit csinálnának másképpen kormányra kerülések esetén, kezdve azzal, hogy a családi pótlékot adókedvezményként folyósítanák, vagy hogy felállítanák a csendőrséget. Ekkor még csak módjával, de mire a halálbüntetés bevezetéséhez ért, már hangosan éljenezett a tömeg.

Ezután a résztvevők fáklyákkal a kezükben végigsétáltak a lakótelep főutcáján. A felvonulást csak az elején zavarták meg tiltakozók, egy csoport roma azt üvöltötte nekik az utca túloldaláról, hogy "rasszisták", a rendőrsorfal miatt azonban nem tudták követni a felvonulókat. A jobbikosok ennél többet hangoskodtak, zengett a "Ria, Ria, Hungária", és az "igenis van cigánybűnözés".

A menet során többször be is szóltak roma, vagy romának vélt alakoknak, akik a rendőrsorfal mögött álltak, néhányan azt üvöltötték, hogy "fekete majmok", vagy hogy "elvágom a torkotokat". A felvonlás mindezek ellenére atrocitás nélkül lezajlott, bár pár helyi felvonuló menet közben megkérdezte a többieket, miért nem mennek beljebb a lakótelepre, hiszen az "a keményebb környék". Erre többen csak annyit feleltek, hogy biztos a rendőrök nem engedik.