Óriásbomba miatt ürítik ki Óbuda egy részét

Vágólapra másolva!
Pénteken egy kilométeres körzetben kiürítik az épületeket és lezárják a III. és a XIII. kerület egy részét az óbudai Északi vasúti összekötő hídnál talált második világháborús amerikai bomba miatt. A hídon leáll a vasúti közlekedés, a hajók nem úszhatnak a Dunán.
Vágólapra másolva!

A híd két pillére között szerdán találtak egy féltonnás, második világháborús amerikai bombát, amelyről a tűzszerészek megállapították, hogy éles. A kiemelés és elszállítás idejére a bomba egy kilométeres körzetét lezárják, ez a III. és XIII. kerületet érinti. A féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

A XIII. kerületben többnyire lakatlan területeket érint a lezárás, kiürítik a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme lesz, a közlekedésben nem lesz korlátozás.

Forrás: Facebook/Óbuda-Békásmegyer
A nagyobb méretért kattintson!

Óbudán a lezárás a Monostori utca-Drótos utca, Kadosa utca, Keve utca, Silvanus sétány, Vitorla utca, Lőpormalom utca, Pók utca, Jégtörő utca, Graphisoft park és a Duna által határolt területet érinti. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselők segítségével és személyesen minden egyes kapuban elhelyezik a lakossági felhívást csütörtökön. A lakóknak reggel 8 óráig kell elhagyniuk otthonukat. A rendőrség ezután minden lakást ellenőrizni fog és lezárják a határutcákat.

A Vitorla utcai óvoda pénteken zárva lesz, helyette az Arató utcai és Kanóc utcai óvodába lehet vinni a gyerekeket. Bár az Aquincum Általános Iskola befogadóhelyként is működik majd, a tanítás nem szünetel. Az önkormányzat Rozgonyi Piroska utcai vendégháza is befogadóhelyként üzemel, ha az Aquincumi iskola már nem tud több embernek átmeneti szállást biztosítani. A kismamák és szoptatós édesanyák az Arató utcai óvoda tornatermében kapnak elhelyezést és ellátást.

Azok ellátásról, akik valamelyik befogadóhelyre mennek, az önkormányzat gondoskodik: a Vitorla utcai óvodából 80 adag ételt csoportosítanak át a felnőtt lakosság részére, illetve ásványvíz és tea is lesz. A tűzszerész búvárok merülésétől a bomba hatástalanításáig leáll a hajóforgalom a Dunán és a vasúti közlekedés is a hídon.

A MÁV tájékoztatása szerint a lezárás a vasúttársaság menetrendjét is érinti. Miklós Éva, a Mávinform sajtóügyeletese azt közölte, mivel lezárják a hidat, az utasok az érvényes menetjegyükkel vagy bérletükkel a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomás között a BKV járatait vehetik igénybe a Nyugati pályaudvar és Óbuda vasútállomás, Aquincum-felső, Újpest-központ, illetve Angyalföld között.